Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Gazprom ar putea reduce din nou livrările de gaze către R.Moldova. PAS:”Blocada energetică a Kremlinului continuă”

flacara_2.jpg

Sursa imaginii: 
Pixabay

Gazprom ar putea reduce din nou livrările către R.Moldova. De această dată, cu 56,5 la sută, de la 1 decembrie. Gigantul rus acuză Ucraina că o parte din volumul de gaze, destinat pentru consumatorii moldoveni, ar rămâne în țara vecină. Potrivit Gazprom, dacă se va menține dezechilibru de tranzit prin Ucraina, chiar de săptămâna viitoare va începe reducerea aprovizionării a stației de măsurare a gazului Sudja, de la hotarul ruso-ucrainean. De partea sa, compania ucraineană Naftogaz respinge acuzațiile Gazprom, menționând că de fapt gigantul rus își dorește să crească dependența R.Moldova față de gazul rusesc. ”Blocada energetică a Kremlinului împotriva Republicii Moldova continua”, susține Radu Marian, deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate. Guvernarea este pregătită pentru acest scenariu, sunt suficienți combustibili alternativi și rezerve de gaze naturale”, dă asigurări parlamentarul de la Chișinău. 

Gazprom anunță într-un comunicat de presă că, volumul total de gaze, acumulat pe teritoriul Ucrainei, destinat consumatorilor din R.Moldova, este de 52,52 milioane metri cubi. Furnizorul rusesc precizează că Moldovagaz a achitat pentru o parte din volumul de gaze livrat în luna noiembrie. Volumul gazului rusesc efectiv furnizat este de 24,945 milioane de metri cubi. Gazprom menționează că, din 22 noiembrie, furnizează gaz rusesc către stația ”Sudja” pentru tranzit prin Ucraina în volum de 42,9 milioane de metri cubi pe zi”, scrie IPN.

Secretarul de stat în Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Constantin Borosan, afirmă într-o postare pe Facebook că, Gazprom a rezervat capacități ferme zilnice ale operatorului ucrainean pentru perioada octombrie 2022 - septembrie 2023 în valoare de 5,7 mln metri cubi pe zi. Astfel, începând cu 1 decembrie 2022, livrările de gaze naturale de la Gazprom către Republica Moldova vor fi reduse cu 56,5%.

”Blocada energetică a Kremlinului împotriva Republicii Moldova continua”, astfel a calificat anunțul Gazprom-ului privind reducerea livrărilor de gaze naturale, deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Radu Marian.

”Acest lucru desigur că va complica și producția energiei electrice la Centrala de la Cuciurgan din stânga Nistrului (MGRES). Este continuarea războiului hibrid care-l pune la cale Kremlinul cu ajutorul grupării hoției și războiului în frunte cu Șor, Dodon & Co împotriva cetățenilor țării noastre. Guvernul s-a pregătit pentru acest scenariu, avem suficienți combustibili alternativi și rezerve de gaze naturale. Va fi greu, dar vom ieși din această iarnă mult mai puternici”, afirmă vicepreședintele Partidului Acțiune și Solidaritate.

Trebuie spus că, Gazprom a redus cu 30 la sută livrările de gaze pentru luna octombrie. Din cele 8.06 mln m3 pe zi (pentru ambele maluri), au fost confirmate 5.7 mln m3 pe zi. Aceeași situația a fost și în luna noiembrie.

Săptămâna trecută, Compania de stat Energocom a mai achiziționat și stocat 30 mln m3 de gaz. ”În total avem 187 mln m3 stocați. Acest gaz este suficient pentru aproape două luni. Vom continua să creștem rezervele și în săptămânile următoare”, a anunțat vicepremierul moldovean, Andrei Spînu.

Precizăm că, R.Moldova ar putea primi gaze naturale din Azerbaidjan din importurile realizate de România. Compania de stat Romgaz, cel mai mare producător de gaze naturale din România, a semnat cu gigantul petrolier de stat al Azerbaidjanului, SOCAR, un memorandum privind o investiție comună într-un terminal de gaze naturale lichefiate la Marea Neagră. ″În contextul energetic actual, inițiativa celor două companii reprezintă o nouă oportunitate de asigurare a accesului pieței din România și a celor din regiune la resurse de gaze naturale din zona Mării Caspice, cu impact pozitiv semnificativ asupra siguranței energetice a statelor din Europa Centrală și de Sud-Est″, a transmis Romgaz, printr-un comunicat.  

Până pe 24 noiembrie, cetățenii moldoveni pot depune cereri pentru a primi compensații pentru facturile la energie, căldură și gaze naturale. În jur de 800 mii persoane au depus cereri pentru a beneficia de ajutor. În cadrul programului guvernamental ”Ajutor la contor”, populația va beneficia de compensații în factura la energie în perioada sezonului rece noiembrie 2022 – martie 2023, din Fondul de reducere a vulnerabilității energetice.