Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Piețele asiatice suferă, pe măsură ce crește incertitudinea legată de Covid-19 din China

Comercianții așteaptă cu mare interes publicarea minutelor de la cea mai recentă ședință a Rezervei Federale, de la începutul lunii noiembrie.

Comercianții așteaptă cu mare interes publicarea minutelor de la cea mai recentă ședință a Rezervei Federale, de la începutul lunii noiembrie.
Sursa imaginii: 
Kevin Dietsch/Getty Images North America/AFP/File via RFI

Neliniștea tot mai mare cu privire la cele mai recente focare de Covid-19 din China a demoralizat investitorii, care se tem că autoritățile vor reveni la măsuri de izolare extrem de restrictive, care au lovit puternic deja anul acesta a doua cea mai mare economie a lumii, potrivit AFP, citată de RFI.

China părea să se îndrepte către o abordare mai relaxată a pandemiei, la începutul lunii noiembrie chiar înregistrând o oarecare redresare economică. Dar sentimentul de optimism a fost zguduit când a fost anunțată prima moarte cauzată de virus în ultimele șase luni.

Această stare de neliniște se întețește pe măsură ce numărul de cazuri crește în toată țara, locuitorii Beijingului fiind îngrijorați de faptul că liderii vor introduce măsuri de izolare similare cu cele impuse în Shanghai la începutul anului, care au durat luni întregi.

Focarele au apărut la doar săptămână după ce China a anunțat că va începe să revoce unele dintre cele mai stricte măsuri anti-covid, care sunt în vigoare de la începutul pandemiei în 2020 și care au fost menținute chiar dacă restul lumii a început să treacă peste acea perioadă.

Analiștii spun că evenimentele recente scot în evidență lungul drum spre redresare care o așteaptă pe China la finalul crizei pandemice, președintele Xi Jinping menținând cu fermitate politica „zero-covid”, aspru criticată pentru problemele economice ale țării.

„Sentimentul de risc a fost ținut sub presiune în ce privește instabilitatea redeschiderii Chinei”, a declarat Stephen Innes, de la SPI Asset Management.

„Unii investitori sunt convinși că redeschiderea Chinei este doar o formalitate, iar catalizatorul acesteia va fi retrogradarea pandemiei de covid al nivel de epidemie de către ONU”.

„Știm că redeschiderea Chinei va fi străbătută de crize și va începe odată cu instaurarea rutinei «doi pași înainte, unul înapoi» ca normă”.

Bursa din Hong Kong, care la începutul acestei luni a înregistrat o creștere cu peste 10% de-a lungul a trei zile, a raportat scăderi pentru a cincea zi consecutivă, alături de Seoul, Taipei și Wellington.

Totuși, Tokyo, Sydeny, Singapore, Manila și Jakarta au înregistrat câștiguri.

Acest lucru a venit după o scădere pe Wall Street, unde tranzacțiile sunt mai puține decât de obicei, din cauza vacanței de Ziua Recunoștinței care are loc weekendul acesta.

Miercuri vor fi publicate minutele de la cea mai recentă ședință a Rezervei Federale, care a avut loc la începutul lunii noiembrie, care vor fi examinate cu atenție pentru a înțelege intențiile oficialilor în contextul unei inflații ridicate și o economie încetinită.

Speranța că băncile vor relaxa măsurile economice a fost sprijinită de date de la începutul acestei luni, care arătau că inflația a încetinit mai mult decât se estimase, sugerând că o serie de creșteri vor începe să doară portofelele.

Cu toate acestea, mai mulți înalți ai Federației au avertizat că populația nu ar trebui să respire ușurată, adăugând că sunt necesare mai multe creșteri pentru a face față prețurilor.

Marko Kolanovic, de la JPMorgan Chase & Co, a spus că, cel mai probabil, în noul an, piețele se vor poticni și vor reuși să se pună înapoi pe picioare abia după ce banca centrală a SUA va adopta o atitudine mai conciliantă în privința costurilor împrumuturilor. JPMorgan a observat că activele de risc sunt tranzacționate „limitat, cu un risc mai mare de scădere”.

Traducere și adaptare de Andrei Paraschiv de pe pagina în limba engleză a RFI.