
Ştiinţă
Misiunea Artemis: naveta spațială Orion lansată de NASA a ajuns în proximitatea Lunii
Pe 16 noiembrie 2022, racheta Space Launch System (SLS) construită de NASA a fost trimisă în spațiu de la complexul de lansare 39-B situat în Cape Canaveral, Florida.

Capsula Orion este prima navă spațială care ajunge la Lună, după mai bine de 50 de ani. Ultima lansare a fost făcută în cadrul programului Apollo desfășurat de NASA, program desfășurat între anii1961-1975. Acest eveniment reprezintă o etapă importantă a misiunii de testare care a debutat miercurea trecută și care a costat 4,1 miliarde de dolari.
Potrivit lui Judd Frieling, directorul zborului, imaginile spectaculoase transmise de Capsula Orion, în care se întrezăresc Luna și planeta noastră de culoare albastru-deschis la peste 370.000 de kilometri depărtare, i-au lăsat „fără cuvinte” pe angajații de la Centrul Spațial Johnson din Houston, acolo unde se află Centrul de Control al Misiunii. Până și controlorii de zbor au rămas, la rândul lor, „pur și simplu uluiți”.
„Toată lumea zâmbea”, a mărturisit Howard Hu, directorul misiunii Artemis.
La momentul la care capsula echipajului, în care se aflau trei manechine, survola partea îndepărtată a Lunii, naveta s-a apropiat de orbita acesteia la o distanță de 130 kilometri (81 de mile). Centrul de control a pierdut legătura cu naveta spațială timp de o jumătate de oră, drept pentru care controlorii de zbor de la Houston nu au știut dacă aprinderea motoarelor critice a decurs bine până când capsula a părăsit regiunea îndepărtată a Lunii. De la bordul capsulei Orion a fost transmisă o fotografie cu Pământul, care se vedea ca un mic punct albastru învăluit de întuneric.
Potrivit NASA, capsula avea o viteză de peste 8.000 km/h (5.000 m/h) la momentul la care centrul de control a reluat legătura cu naveta. În mai puțin de o oră, capsula Orion zbura deasupra bazei Tranquility, acolo unde Neil Armstrong și Buzz Aldrin au aterizat pe 20 iulie 1969. Din cauza întunericului, nu există fotografii clare ale locul unde au aterizat membrii echipajului Apollo 11, însă directorii misiunii au promis că vor încerca să capteze imagini cu acesta la survolul de întoarcere, care are loc peste două săptămâni.
Capsula Orion a trebuit să fie lansată în jurul Lunii pentru a putea căpăta suficientă viteză ca să intre pe orbita mai înaltă și dezechilibrată a acesteia, la care va ajunge vineri, după ce vor fi pornite și alte motoare.
La sfârșitul săptămânii, Orion va doborî recordul stabilit vreodată de o navetă spațială cu echipaj la bord, pe care îl deținea misiunea Apollo 13 desfășurată în anul 1970 și care a zburat la aproximativ 400.000 de kilometri (250.000 mile) distanță față de Pământ. Orion va zbura la o distanță și mai mare decât aceasta, atingând lunea viitoare distanța maximă față de Pământ, cea de aproape 433.000 de kilometri (270.000 de mile).
Până va intra din nou în orbita Pământului, capsula va petrece aproape o săptămână pe orbita Lunii, urmând să aterizare în Oceanul Pacific pe 11 decembrie 2022.
Capsula Orion nu a fost proiectată să poată ateriza pe Lună, lucru care nu va fi posibil până când astronauții NASA nu vor încerca o misiune de aterizare pe Lună în anul 2025 cu nava Starship a companiei SpaceX. Până atunci, astronauții vor putea abia în 2024 să se urce la bordul navetei Orion pentru o călătorie în jurul Lunii.
Mike Sarafin, coordonatorul misiunii, s-a declarat mulțumit de progresele făcute până la momentul de față, evaluându-le cu grijă și optimism cu „nota 10 plus”.
Potrivit declarațiilor date de Mike Sarafin, sistemul rachetei Space Launch System, cea mai puternică rachetă construită vreodată de NASA, a funcționat extrem de bine la lansare. Acesta susține că există două probleme pe care trebuie să le rezolve – funcționarea dispozitivelor de urmărire a corpurilor cerești și a sistemului de alimentare.
Totuși, racheta cu o înălțime de 98 de metri a provocat pe rampa de lansare de la Centrul Spațial Kennedy mai multe pagube decât s-a preconizat. Forța de propulsie de 9,1 MN a rachetei a fost atât de mare încât a smuls ușile blindate, de protecție ale liftului, care ulterior n-a mai putut fi folosit.
Mike Sarafin susține că pagubele de la rampa de lansare vor fi remediate în timp util, înainte de următoarea lansare.
Traducere și adaptare de Monica Chivu de pe pagina în limba engleză a France 24.