
Economie
Spania. Concurența pe segmentul trenurilor de mare viteză se încinge, după intrarea pe piață a unei noi companii
Iryo oferă bilete între Madrid-Barcelona pentru doar șapte euro.

Noile firme au redus prețurile și au crescut traficul de pasageri pe rețeaua feroviară de mare viteză, care, la 4.000 de kilometri (2.500 de mile), este a doua cea mai lungă din lume, după cea chineză.
Spania este a doua cea mai populară destinație turistică din lume, după Franța.
Operatorul privat Iryo, deținut în proporție de 45% de compania italiană Trenitalia, a inaugurat, luni, printr-o călătorie simbolică de la Madrid, la Valencia, de-a lungul coastei mediteraneene, noile servicii.
Serviciile de pasageri vor începe vineri, oferind zilnic 16 călătorii dus-întors între Madrid și Barcelona, cele mai mari două orașe din Spania.
Iryo va concura cu filiala națională a companiei franceze SNCF, Ouigo, care circulă pe șinele spaniole din mai 2021, și cu operatorul de stat spaniol Renfe, care oferă servicii de mare viteză din 1992.
Intrarea în ring unui al treilea operator este „un pas istoric”, „o noutate” în Europa, a spus Carlos Lerida, expert în transportul feroviar de la Universitatea Autonomă din Madrid.
„Până acum, nicio rețea feroviară de mare viteză nu a funcționat cu trei operatori concomitent. Spania ar putea servi drept model”, a declarat acesta pentru AFP.
Iryo, care își începe operațiunile în Spania cu douăzeci de trenuri, își va extinde serviciile, la mijlocul lunii decembrie, să includă și ruta Madrid-Valencia.
În martie 2023 va introduce și rute din Madrid către Sevilla și Malaga, din regiunea sud-vestică a Andaluziei.
Ouigo operează deja pe rutele Madrid-Barcelona și Madrid-Valencia și intenționează ca anul viitor să-și extindă serviciile către portul Alicante, cât și în Andaluzia.
„Democratizarea marii viteze”
Adif, operatorul de infrastructură feroviară de stat spaniol, a semnat, în 2019, contracte care permit firmelor private să opereze pe rutele de mare viteză timp de zece ani.
Guvernul prim-ministrului socialist, Pedro Sanchez, dorește să reducă prețurile biletelor pentru trenurile de mare viteză, pentru a face mai mult uz de rețeaua feroviară de mare viteză.
Concurența mai mare „va democratiza transportul feroviar de mare viteză”, a declarat luna trecută ministrul transporturilor, Raquel Sanchez, numind modelul sectorului feroviar spaniol „revoluționar”.
Renfe a lansat, în mai 2021, un serviciu low-cost de tren de mare viteză, numit Avlo, ca răspuns la intrarea pe piața a serviciilor Ouigo.
Compania spaniolă și-a reînnoit, de asemenea, flota de trenuri și și-a îmbunătățit serviciile pe care le oferea pasagerilor în timpul călătoriei.
Renfe are în desfășurare un plan prin care să vândă bilete, pentru o călătorie de 500 de kilometri (300 de mile) între Madrid și Barcelona, cu doar șapte euro.
„Noi vedem apariția concurenței ca pe o oportunitate, nu o problemă”, a spus un purtător de cuvânt al Renfe.
Prețul mediu pentru biletele la trenurile de mare viteză între Madrid-Barcelona au scăzut cu 25%, de când Ouigo a intrat pe piață, anul trecut, potrivit organizației pentru protecția consumatorului spaniolă, CNMC.
Rețeaua „folosită prea puțin”
Traficul de pasageri pe ruta Madrid-Barcelona a crescut cu 47% și cu 14% pe întreaga rețea feroviară spaniolă din mai 2021, potrivit Adif.
„Rețeaua era folosită prea puțin”, a declarat pentru AFP Helene Valenzuela, directorul general al filialei spaniole Ouigo, adăugând că intrarea pe piață a reprezentat un „risc limitat”.
Compania a cheltuit 630 de milioane de euro (644 de milioane de dolari) pentru a-și lansa operațiunile în Spania.
„Principalii noștri rivali sunt avioanele și mașinile, nu alte trenuri”, a spus Valenzuela.
„La nivel tehnic, este o problemă, deoarece trebuie organizat fluxul de trenuri în gări. Dar la nivel economic, este o oportunitate”, a adăugat ea.
Concurența în sectorul feroviar de mare viteză are limitele ei.
„Funcționează pe «linii foarte aglomerate», dar este «mult mai complicat» pe alte rute, pe care companiilor le este mai dificil să-și acopere costurile și să facă profit”, a spus expertul în transport feroviar Lerida.
Traducere și adaptare de Andrei Paraschiv de pe pagina în limba engleză a France 24.