Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Scandalul cripto, FTX, „SBF”. Întâmplare sau sindromul noii generații de tineri oameni de afaceri?

bitcoin.jpg

Sursa imaginii: 
Pixabay (ilustrație)

Scandalul platformei de criptomonede FTX este acum clar: un caz de fraudă gândită și bine orchestrată. De altfel, actualul șef al platformei, John Ray, un experimentat specialist în restructurarea companiilor, care a lucrat și la cazul Enron, a declarat că „niciodată în cariera lui nu a văzut un eșec total al controlului intern și absența completă a informațiilor financiare demne de încredere ca la FTX”.

Însă, în urmă cu câțiva ani, Sam Bankman-Fried, zis și „SBF”, era un răsfățat al mediului de business și al presei internaționale de specialitate. Avea o avere estimată la 26 miliarde de dolari și își construia o imagine impecabilă. Un mare proprietar în domeniul imobiliar, filantrop, investitor în sport și făcând donații consistente către zona politică.

Acum, Sam Bankman-Fried nu a mai rămas cu nimic sau cu aproape nimic din averea personală de câteva zeci de miliarde de dolari. La începutul acestui an, „SBF” declara pentru Bloomberg că în următorii ani va dona toate câștigurile lui și va păstra doar 100.000 dolari pe an. Un adevărat altruist. De fapt, fondatorul FTX transformase compania într-un fel de fief personal, în care manevra banii după bunul plac. De exemplu, „SBF” a cumpărat în Bahamas proprietăți imobiliare în valoare de 300 milioane de dolari pentru el și directorii săi. Acum, noua echipă care conduce compania caută activele achiziționate de fondatorul platformei pentru a încerca să le valorifice și să ramburseze o parte din bani creditorilor.

În afară de proprietățile imobiliare, fostul șef al FTX a investit și în mass-media, respectiv într-un start-up de pix

știri lansat de fostul președinte-director general al Bloomberg și de un fost editorialist al New York Times. Bankman-Fried a oferit bani și unei companii aflată la intersecția dintre web și producția de televiziune și, de asemenea, a donat cinci milioane de dolari unei publicații de investigații.

„SBF” a alocat bani către compania sa de cercetare, Alameda Research, către start-up-uri, platforme cripto și către o companie care dezvoltă blockchain pentru a produce jocuri.

Nici donațiile politice nu i-au fost străine fostului CEO al platformei de tranzacționare a criptomonedelor. El a jucat pe mâna democraților cărora le-a oferit câteva zeci de milioane de dolari în mai multe campanii. De asemenea, a fost și un filantrop. A dat bani unor organizații de caritate care promovau altruismul eficient și unor grupuri pentru protecția animalelor. De asemenea, anul trecut, a donat 50 milioane de dolari pentru lupta cu pandemia în India și pentru inițiative care vizau lupta cu încălzirea globală.

A finanțat o organizație neguvernamentală, condusă de fratele său, extrem de activă în prevenirea infectării cu Covid-19, iar în țara sa de adopție, Bahamas, a donat măști și truse de testare în valoare de 1,4 milioane de dolari.

În fine, „SBF” a cheltuit și în sport. Sala din Miami a preluat titulatura de FTX pentru un contract de 135 milioane de dolari pentru 19 ani; o reclamă în cadrul Super Bowl 2022 a costat 30 milioane de dolari; în liga americană de baseball logo-ul FTX era lipit pe echipamentul arbitrilor; de asemenea, compania a încheiat contracte de publicitate cu câteva echipe de baschet și cu câțiva jucători, iar cu secția de atletism a Universității din California, FTX avea un contract de sponsorizare în valoare 17 milioane de dolari.

Dar, „SBF” nu a fost singur. A avut-o ca mână dreaptă pe Caroline Ellison, cea care a condus așa-numita companie de cercetare a FTX. Ca și „SBF” și Ellison a avut două fețe. Pe de o parte, o absolventă strălucită a universității Stanford în domeniul matematicii, cu preocupări caritabile, pe de altă parte, o persoană dependentă de amfetamină și cu porniri narcisiste.

Marea întrebare este: avem de-a face cu o excepție sau noua generație de antreprenori tineri, geniali, filantropi, altruiști, nonconformiști, va mai naște astfel de escroci lipsiți de scrupule și iscusiți în a muta miliarde de dolari ai creditorilor în propriile buzunare? Aceasta-i întrebarea.

 
Rubrica "Economia Reală" din 29 noiembrie 2022