Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


O veste bună și una rea. Scade prețul țițeiului, dar nu se știe pentru cât timp

pompa.jpg

De ce prețul benzinei nu scade o dată cu cel al barilului de țiței.
De ce prețul benzinei nu scade o dată cu cel al barilului de țiței.
Sursa imaginii: 
Pixabay (ilustrație)

În urmă cu două luni, în octombrie, după decizia statelor OPEC plus de a reduce producția de țiței cu două milioane de barili pe zi, previziunile marilor bănci de investiții internaționale erau împărțite. Cei mai mulți analiști mizau pe o creștere a prețului, alții, câțiva, luau în calcul o scădere a prețului barilului de țiței având în vedere că inflația ar putea să scadă consumul și implicit prețul țițeiului.

Elementele de analiză care prevalau în urmă cu două luni erau: legătura politică dintre Statele Unite ale Americii și Arabia Saudită, o înțelegere parafată în vara acestui an, dar care nu a fost respectată de cel mai mare producător de țiței din lume, Arabia Saudită, mișcarea SUA privitoare la eliberarea de țiței din rezerva de stat, creșterea dolarului față de celelalte valute și bineînțeles, inflația și războiul din Ucraina.

În ultimele zile, prețul țițeiului a scăzut. De exemplu, petrolul american a coborât la 73 dolari pentru un baril, iar contractele futures pentru ianuarie sunt încheiate la un preț de 77 dolari barilul.

De asemenea, prețul la pompă al galonului de benzină a fost la începutul săptămânii de 3,54 dolari, în scădere față de săptămâna precedentă, dar totuși mai mare decât în urmă cu un an.

Și prețul petrolului Brent a scăzut, ceea ce completează tabloul momentului în ceea ce privește prețul petrolului. Brentul a oscilat între 80 dolari barilul, cel mai scăzut preț al anului, și 83 dolari pentru un baril. Deci, reperul pieței, reprezentat de țițeiul Brent, a înregistrat o scădere.

Consumatorii sunt atenți la evoluția prețului țițeiului, pentru că speră ca, în cazul scăderii prețului, această evoluție să se transmită și către prețul benzinei la pompă. Mai mult sau mai puțin acest lucru se întâmplă, chiar dacă în rândul consumatorilor români există suspiciunea că reducerea prețului benzinei este prea mică față de scăderea prețului barilului.

Cauza scăderii cotației țițeiului este pusă de toți analiștii pe seama blocajului din China cu privire la Covid-19 și a protestelor populației declanșate în mai multe orașe din China. Mesajul este că evoluțiile din China ar putea să ducă la o scădere a consumului de materii prime energetice, ceea ce ar însemna implicit o reducere a cererii.

Cu această ocazie, se schimbă și previziunile experților, care la jumătatea anului, din cauza războiului din Ucraina, se așteptau ca prețul să ajungă la 150 dolari barilul. Acum, prognozele de preț sunt mult mai temperate.

Dar, există, în continuare, noi necunoscute în ecuația petrolului, cum ar fi faptul că Uniunea Europeană va interzice începând cu 5 decembrie a.c., achiziția de țiței rusesc pe calea maritimă. Sau eventuala plafonare a prețului pentru țițeiul rusesc.

Desigur, și OPEC plus ar putea să aibă un cuvânt de spus, respectiv o reducere a producției, pentru a încerca să susțină prețul aflat acum în scădere.

Experții cred că pentru anul viitor sunt doi factori importanți: China pe partea cererii și OPEC plus pe partea ofertei. Și, desigur, nu trebuie uitată evoluția vremii, în sensul că o iarnă blândă în Europa și America va fi încă un element care duce la scăderea prețului.

Dar, ceva interesant s-a mai întâmplat pe această piață și anume compania americană Chevron va relua producția de țiței în Venezuela, după un embargo de trei ani.

Deocamdată, cantitatea extrasă nu va fi foarte mare, dar mesajul este destul de clar: se caută încă o sursă de aprovizionare care să substituie țițeiul rusesc. Chevron va relua colaborarea cu firma de stat din Venezuela, țară care, să nu uităm, are cele mai mari rezerve de țiței din lume. Restul sancțiunilor pentru Venezuela, referitoare la corupție și statul de drept, rămân în vigoare.

În concluzie, sunt factori diferiți și divergenți care pot influența prețul țițeiului pe plan global. Deocamdată, consumatorii, inclusiv cei români se pot bucura că, de Sărbători, benzina se va ieftini.

 
Rubrica "Economia Reală" din 2 decembrie 2022