Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Discuții aprinse pe plafonarea prețului petrolului rusesc

sonde_petrol.png

Sursa imaginii: 
© REUTERS/Nick Oxford via rfi.fr

Guvernele Uniunii Europene au convenit asupra unui plafon de 60 de dolari pe baril pentru petrolul maritim rusesc, o idee a  Grupului G7, o măsură pusă la punct  în ideea de a limita capacitatea Moscovei de a finanta  războiul din Ucraina, fără a provoca însă un şoc asupra aprovizionării mondiale cu petrol. 

Ţările membre au avut divergențe masive pe marginea detaliilor, Polonia făcând eforturi pentru ca plafonul să fie cât mai scăzut posibil, pentru a reduce veniturile Rusiei din vânzarea combustibilului fosili. Estonia si Lituania împărtășesc viziunea Varsoviei.  Pe de altă parte, Grecia, Cipru şi Malta fac presiuni pentru un plafon de preţ mai mare

Plafonul de preţ ar urma sa fie revizuit la mijlocul lunii ianuarie şi după aceea o dată la două luni, pentru a evalua modul în care funcţionează schema şi a răspunde ”turbulenţelor” de pe piaţa petrolului, care ar putea apărea.

Pe de altă parte, Comisia Europeană a formulat  o propunere de amendare a companiilor cu cel puțin 5% din cifra de afaceri mondială dacă acestea încalcă sancțiunile UE împotriva Rusiei.

Măsura, care trebuie aprobată de Parlamentul European și de cele 27 de state membre, prevede, de asemenea, că persoanele care încalcă sancțiunile ar putea fi condamnate la pedepse cu închisoarea de cel puțin cinci ani.

Încălcarea sancțiunilor împotriva Rusiei este deja o infracțiune penală în unele țări UE, dar în altele este tratată ca o infracțiune administrativă, iar sancțiunile variază.

De la declanșarea războiului,  sectorul energetic si funanciar din Rusia a fost supus restricțiilor, inclusiv o înghețare parțială a rezervelor rusești, ceea ce a determinat zeci de companii să iasă de pe piață.