Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Chișinău: Energocom a semnat contractul de livrare a energiei electrice cu Centrala de la Cuciurgan pentru decembrie

pylon-503935_960_720.jpg

Sursa imaginii: 
Pixabay

”Compania de stat Energocom a semnat contractul de livrare a energiei electrice cu Centrala de la Cuciurgan pentru luna decembrie. De asemenea, am convenit să analizăm opțiunea extinderii contractului pentru perioada ianuarie - martie 2023 pentru a asigura toată țara cu electricitate”. Anunțul a fost făcut, sâmbătă, de vicepremierul moldovean, Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.

”Cantitatea pentru decembrie este aproximativ de 204 mii MW. Această cantitate, împreună cu contractele bilaterale din România, e suficientă pentru tot consumul malului drept. Prețul este de 73 dolari. MoldovaGaz va livra 5,7 milioane m3 de gaz pe zi malului stâng, inclusiv Centralei de la Cuciurgan din stânga Nistrului (MGRES)”, afirmă vicepremierul moldovean.

Potrivit lui Andrei Spînu, Comisia pentru Situații Excpeționale și ANRE urmează să reducă tariful la energia electrică. ”Cetățenii vor plăti mai puțin pentru electricitate”.

”Acest contract este un compromis rezonabil pentru a asigura cetățenii de pe ambele maluri ale Nistrului cu energie electrică și gaz. Malul drept va utiliza gazul din rezerva pe care am acumulat-o. Pentru prima data, malul drept nu mai este dependent de gazul livrat de Gazprom. Suplimentar, odată cu semnare acestui contract, se reduce riscul deconectărilor masive de la electricitate. Facem tot posibilul să ținem țara conectată”, a conchis oficialul moldovean.