Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


România a început exportul de gaze către Republica Moldova prin conducta Iaşi-Ungheni

poza_val_gazoduct.jpg

Sursa imaginii: 
RFI/Valeria Vițu

România a început sâmbătă la orele prânzului exportul de gaze către Republica Moldova prin conducta Iaşi-Ungheni, au declarat, pentru Agerpres, reprezentanţii Transgaz.  

"Astăzi (sâmbătă - n.r.), la ora 13:00, a început transportul de gaze pe direcţia România - Republica Moldova. Sunt nominalizaţi 1.023.266 de metri cubi. Compresorul funcţionează normal", au precizat oficialii companiei transportatoare de gaze. 

Potrivit acestora, este pentru prima dată când se transportă gaze din România în Republica Moldova prin conducta Iaşi-Ungheni.

Recent, într-un interviu la RFI, vicepremierul moldovean, Andrei Spînu, a menționat că conducta nu poate oferi o soluție pentru toată Moldova, în special când consumul este foarte mare, referindu-se la lunile decembrie, ianuarie și februarie.”Tehnic, cred că putem rezolva cu toată țara. În mod special, dacă luăm și alte măsuri precum ar fi economiile, trecerea Termoelectrica la păcură, atunci 5 mln de metri cubi de gaze ar asigura în întregime nevoile țării noastre”, a declarat Andrei Spînu, în contexul în care premierul de la București Nicolae Ciucă a afirmat că România poate să dea Republicii Moldova cel mult cinci milioane de metri cubi de gaz pe zi. 

”Dnul Ciucă a vorbit despre capacitatea tehnică de livrare a gazului prin gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău. 5 mln metri cubi pe zi din partea României ar fi mai mult decât suficient pentru țara noastră. Aceste 5,7 mln care le oferă acum Gazpromul sunt pentru ambele maluri ale Nistrului, inclusiv pentru producerea energiei electrice”, precizează Spînu.

Trebuie spus că, Gazprom a redus cu 30 la sută livrările de gaze pentru luna octombrie. Din cele 8.06 mln m3 pe zi (pentru ambele maluri), au fost confirmate 5,7 mln m3 pe zi. Aceeași situația a fost în luna noiembrie, este valabilă și în decembrie.