Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Occidentul vrea să lovească Rusia acolo unde o doare mai tare: plafonează prețul țițeiului

opec_1.jpg

Cei mai mari producători de petrol au anunțat o reducere a producției cu 750.000 de barili pe zi
Cei mai mari producători de petrol au anunțat o reducere a producției cu 750.000 de barili pe zi
Sursa imaginii: 
RFI

Începând de astăzi, Uniunea Europeană aplică un nou nivel de sancțiuni pentru Federația Rusă. Statele membre au căzut de acord asupra plafonării prețului țițeiului rusesc, transportat pe cale navală, iar statele G7, din afara Uniunii Europene, Marea Britanie, Japonia, Canada și Statele Unite ale Americii, au adoptat această decizie. De asemenea, Australia va aplica și ea regula plafonării.

Concret, începând de astăzi, statele occidentale vor plăti cel mult 60 de dolari pe baril pentru țițeiul cumpărat din Rusia pe cale maritimă. Prin plafonare se urmăresc două obiective: pe de o parte, să se reducă sumele încasate de Rusia din exportul de hidrocarburi, pe de altă parte, să contribuie la scăderea prețului țițeiului pe plan mondial. Estimările Institutului Internațional de Finanțe arată că, de la începutul războiului, Rusia a încasat 74 miliarde dolari din exportul de hidrocarburi.

Aplicarea măsurii de plafonare se bazează pe faptul că sectorul asigurărilor de profil, inclusiv brokerajul, este dominat de Marea Britanie, iar în comerțul naval european cel mai important cuvânt de spus îl au companiile din Grecia, Cipru și Malta. Acest lucru oferă garanția că va fi respectat plafonul de preț.

Există și o excepție și anume Bulgaria care va continua să importe țiței din Rusia transportat pe mare, până în anul 2024, în virtutea unor contracte încheiate înainte de jumătatea acestui an. De asemenea, fluxurile de import prin conducte vor continua fără impunerea unui preț plafonat, dar Germania și Polonia au anunțat că vor renunța, la sfârșitul acestui an, la acest tip de importuri.

În cazul în care țițeiul se tranzacționează cu mai puțin de 60 dolari barilul, statele semnatare ale acordului vor putea să cumpere din Federația Rusă. Uniunea Europeană va avea un mecanism prin care va evalua periodic plafonul de preț.

Experții au, însă, semne de întrebare referitoare la eficiența folosirii acestui mecanism de plafonare. Deocamdată, China nu recunoaște asigurările făcute de o companie rusească de profil, dar nu se știe cum vor sta lucrurile în viitor. Iar India a cumpărat în această perioadă țiței rusesc pentru rafinare la un preț mic, polița de asigurare a transportului naval fiind emisă de către firma de specialitate din Federația Rusă.

O nouă realitate

O dată cu începerea războiului există o nouă realitate. În ultimele luni, s-a creat o așa-numită flotă „fantomă” care transportă deja țiței rusesc. Cele mai multe dintre aceste nave au proprietari necunoscuți, dar surse din piață afirmă că ele servesc pentru transportul țițeiului provenit din Rusia. Totodată, nu este clar dacă această flotă „fantomă” are o capacitate de transport suficientă pentru răspunde cererii de pe piața globală.

În același timp, în ultimele luni, au apărut noi comercianți care au tranzacționat petrol rusesc, multe firme având sediul în Dubai în felul acesta rupându-se legătura cu sancțiunile Uniunii Europene și ale Statelor Unite ale Americii. Problema acestor firme este măsura în care pot obține finanțări și pot avea acces la asigurări specializate în domeniul transportului naval de țiței.

În fine, există și posibilitatea ca țițeiul rusesc să fie amestecat cu cel care provine din Kazahstan, dar Uniunea Europeană caută soluții pentru a găsi noi reguli care să blocheze această variantă de eludare a plafonului de preț.

Există și un răspuns al Rusiei, care a fost transmis la sfârșitul săptămânii trecute. Oficiali de la Moscova susțin că Rusia nu va vinde țiței statelor care aplică plafonul de preț și implicit nu va accepta plafonarea prețului, ba chiar că se lucrează la un mecanism oficial care să interzică vânzarea țițeiului la un preț plafonat. Declarațiile de la Moscova vorbesc despre faptul că mai degrabă Rusia ar reduce nivelul livrărilor de țiței decât să accepte plafonarea prețului.

De asemenea, statele OPEC plus s-au întâlnit ieri, la Viena, iar decizia cea mai importantă a fost să păstreze neschimbat nivelul producției de țiței. Ceea ce arată că statele OPEC sunt mai îngrijorate de scăderea cererii pe plan global decât de plafonul de preț impus țițeiului rusesc.

 
Rubrica "Economia Reală" din 5 decembrie 2022