
Economie
„Trebuie să rămâi concentrat și să fii productiv”: angajații din domeniul IT din Ucraina față în față cu penele de curent (France 24)
Oameni dintr-o cafenea stând pe telefoane și laptopuri la lumina lumânării, în timpul unei întreruperi de curent programate, Lviv, Ucraina, 24 noiembrie 2022.

Kseniia stă la fereastra casei părinților ei, dintr-un orășel din estul Ucrainei, încercând să prindă semnal la internet. Zilele acestea, are acces la curent electric aproximativ trei ore pe zi. În timpul penelor de curent, se poate conecta la internet folosindu-și datele mobile, dacă stă în locul potrivit. „Dar când mai e vreun blackout, atunci și rețeaua mobilă dispare”, spune ea.
Cu o săptămână înainte, a petrecut patru zile fără electricitate, căldură, sau apă curentă. Apoi, vinerea aceea, între orele 2-4, au fost reluate serviciile. „Nu a fost vorba să dorm atunci. Am făcut tot ce am putut, pentru că știam că ziua următoare nu va mai fi nimic”.
Când vine curentul, prioritatea este recuperarea sarcinilor de la muncă. Kseniia este asistent executiv la ELVTR, o companie de educație virtuală, fondată în Ucraina, și se bazează pe telefonul și laptopul ei pentru a-și face treaba. „Cred că am opt baterii externe acasă, iar primul lucru pe care îl fac când vine curentul este să le încarc. Apoi, încerc să lucrez cât de mult pot”.
„Trebuie să te concentrezi foarte mult și trebuie să fii foarte productiv într-o perioadă scurtă”, adaugă ea. „Am citit mai multe cărți despre gestionarea timpului, dar nimic nu m-a învățat mai mult decât situația aceasta”.
„O provocare extremă”
Zece luni de război au făcut ravagii în sectoare precum agricultura sau producția energetică și au redus drastic forța de muncă. Aproximativ șapte milioane de persoane au fost relocate în interiorul țării și alte milioane și-au căutat refugiu în străinătate. Banca Mondială estimează că economia Ucrainei ar fi scăzut cu 35% în 2022.
Dar sectorul IT din Ucraina, reprezentând 8,3% din economia țării, a rămas relativ intact. În prima jumătate a anului 2022, Ucraina a exportat cu 23% mai multe servicii IT, comparativ cu anul precedent, și a contribuit cu peste un miliard de dolari în impozite și taxe, conform Băncii Naționale a Ucrainei.
„Este singurul sector economic care operează la un nivel asemănător cu cel de dinainte de război”, spune Vadim Rogovskiy, co-fondator al start-up-ului ucrainiean 3DLOOK și partener în cadrul fondului de investiții Geek Ventures. „Încă generează multe venituri din export și mulți lucrători din domeniul IT, care chiar dacă au părăsit țara, încă plătesc taxe, ceea ce este important”.
Acest lucru se datorează, într-o oarecare măsură, flexibilității inerente multor locuri de muncă din IT: un laptop și conexiune la internet, pentru majoritatea angajaților, sunt toate cerințele necesare. În februarie, echipa ELVTR, dintre care 70% sunt persoane stabilite în Ucraina, a trecut în modul de telemuncă. „Toată echipa noastră lucra din adăposturile împotriva bombardamentelor. Nici nu pot spune că, per total, compania a fost afectată atât de tare”, spune Kseniia.
La zece luni de la începerea războiului, nu mai este aceeași situație. Atacurile rusești recente au provocat daune „colosale” instalațiilor de generare a energiei, a declarat, pe 23 noiembrie, directorul operatorului național al rețelei electrice din Ucraina. Aproximativ 50% din infrastructura energetică a țării a fost distrusă, iar acum curentul electric este o resursă limitată.
În orașele ucrainene, penele de curent, care înainte erau programate și durau câteva ore, acum se întâmplă neprogramat. Au fost și pene de curent care au durat câteva zile întregi. Pentru oameni și companii, noua realitate este o provocare extremă. „Nimeni nu era pregătit pentru asta”, spune Rogovskiy. „Nimeni nu a mai avut de-a face cu așa ceva, până acum. Trebuie să ne asigurăm că angajații noștri au electricitate, dar și apă, mâncare, căldură – o provocare la un cu tot alt nivel”.
„Afli unde va fi curent și te adaptezi”
În Kiev, colegul Kseniiei, Danylo, este consilier pedagogic, un rol care, de obicei, îl punea față în față cu elevi și clienți din toată lumea, prin intermediul laptopului său. Își amintește de condițiile din birou de anul trecut; spune că era „cald. Nici nu a trebuit să mai aducem radiatoare”.
Lipsa energiei electrice și a căldurii din această iarnă au reprezentat o provocare pentru echipă. „Primele două sptămâni din noiembrie au fost cele mai dificile, deoarece ne lipseau și acasă și la birou”, spune acesta. „Când lucram la sediul central, lucram cu incertitudinea că avea să se ia curentul”.
Pe măsură ce apelurile au început să se întrerupă în mijlocul conversației și căldura a fost și ea întreruptă, echipa a trebuit să se relocheze, adesea de mai multe ori pe zi. „Am încercat să lucrăm din cafenele, spații de lucru comune, de acasă de la cineva… Afli unde va fi curent pentru următoarele patru ore și te adaptezi”, spune Danylo.
Compania are acum două birouri în Kiev, amândouă cu generatoare, astfel încât angajații să nu fie nevoiți să se bazeze doar pe rețea. E puțin frig, iar rețeaua poate fi nesigură, dar „mult mai stabilă când vine vorba de curent”, spune Danylo. „Avem și câteva baterii externe la care poți conecta becuri, iar faptul că ne-am schimbat abonamentele mobile să avem mai multe date a fost foarte util”.
Pentru moment poate lucra, aproape ca de obicei la birou, și chiar să-și păstreze ceva din fosta rutină alături de colegii săi. Spune că „am găsit o sală unde este generator și am găsit și cafenele care prepară, în avans, cam cinci litri de cafea la filtru. Nu e ideală, dar îți permite să-ți menții oarecum rutina”.

A merge la muncă înseamnă a trăi o viață normală
Cu toate acestea, perspectivele pentru iarna care vine sunt îngrijorătoare. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că, pentru a face față penuriei de resurse, va fi nevoie de rezistență vitejească din partea populației. Organizația Mondială a Sănătății a atras atenția asupra condițiilor care vor periclita viețile a milioane de ucraineni. Se estimează că temperatura va scădea până la -20°C în unele părți ale țării.
Multe companii IT, inclusiv ELVTR și 3DLOOK, au înființat „case sigure” pentru angajați, situate fie în vestul Ucrainei, unde aprovizionarea cu electricitate este mai stabilă, fie în alte țări europene. Obiectivul este ca angajații să se poată muta în zone cu alimentare consistentă de energie pentru a fi în siguranță, confortabili și să-și poată face treaba.
Dar, în realitate, mulți dintre aceștia vor să rămână unde sunt. „M-aș adapta cât de mult posibil ca să rămân unde sunt”, spune Danylo. „Familia mea e aici, am mai multă mobilitate în capitală. Dacă ceva nu merge într-un loc, am opțiuni: prietenii, familia, colegii, alte birouri”. Danylo și colegii glumesc că, dacă va fi prea rece să doarmă acasă, se vor muta la birou, unde este mai cald.
Aceasta este soluția pe care Aleksandr Volodarsky, directorul general al strat-up-ului ucrainean Lemon.io, o practică deja. La un moment dat în puctul culminant al luptelor, compania sa se oferea să plătească evacuarea cu mașina a angajaților din orașul estic Herson. „Ne doream ca oamenii noștri să fie în siguranță”, spune el, „dar ei nu au vrut să plece”.
Pentru iarna care vine, și-a schimbat abordare și încearcă să găsească soluții locale, precum spații de lucru în comun unde să fie și dușuri și să aducă paturi de campanie la birou. „Atunci oamenii vor putea merge acolo să lucreze și să ducă o viață normală într-un spațiu încălzit, unde este curent electric și apă”.
Rolul lui Volodarsky ca lider de companie IT s-a schimbat într-o oarecare măsură în ultimele nouă luni: „Înainte, totul era să-ți nimicești competiția sau să cucerești piața, dar acum e vorba, mai mult, despre empatie, despre cum putem ajuta oamenii”, spune el. Dar asta nu înseamnă să reducă previziunile făcute pentru compania sa. În fapt, a descoperit că angajații săi sunt mai motivați ca oricând.
Personalul său ucrainean este motivat, în mod special, de inițiativele precum donarea profiturilor către armata ucraineană, iar, pe fondul condițiilor grele de viață, este dornic să sărbătorească micile victorii de la locul de muncă.
Și Kseniia se poate raporta la aceste sentimente. „Doar prin simplul fapt că sunt în Ucraina, plătind taxe și cumpărând lucruri de la întreprinderi locale, ajut economia cât de mult pot”, spune aceasta. „Când nu ai pace, lumină, apă, devii cu adevărat mai recunoscător pentru tot ce ai, inclusiv pentru slujba ta”.
Traducere și adaptare de Andrei Paraschiv de pe pagina în limba engleză a France 24.