Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Taxa pe soare – fake news sau supraimpozitare a prosumatorilor?

virgil_popescu.jpg

Ministrul Energiei, Virgil Popescu
Sursa imaginii: 
Facebook/Virgil Popescu

Transpunerea unei directive europene explicată ineficient de Guvern a bulversat piața energetică. Pe scurt, au apărut temeri că vor fi taxați suplimentar consumatorii casnici şi firmele care și-au montat panouri fotovoltaice din care iau energie electrică.

Opoziţia a acuzat Guvernul că a adoptat practic o ordonanţă de urgență care stipulează că aceste categorii de consumatori vor plăti o taxă pentru cantitatea de energie pe care o produc lunar. Ar urma să fie taxați așadar aproximativ 30.000 de consumatori casnici şi firme care au investit, numai în ultimul an, 200 de milioane de euro în acest tip de energie verde.

„Statul mă obligă să îmi pun un contor special şi apoi să plătesc o taxă pe razele de soare, că statul nu face nimic. Au creat şi nişte discriminări absurde. Dacă produci mai mult de 30 de kw, ţi se aplică taxa imediat, dacă produci mai puţin, ţi se va aplica din 2026 încolo, iar dacă au luat ajutor de la stat prin Casa Verde sau prin PNRR, dacă eşti firmă, din nou, ţi se aplică imediat”, a acuzat Cristian Ghinea, vicepreşedinte al USR.

La scurt timp, ministrul energiei, Virgil Popescu, a venit cu clarificari: „Prin ordonanța care a fost aprobată pe data de 29 decembrie am implementat directiva RED2 a energiei regenerabile, prin care acordăm o facilitate prosumatorilor, astfel că o singură persoană poate să își monteze panouri fotovoltaice în mai multe locații, poate beneficia de aceeași compensare, de schimb și de consumul energiei electrice între locațiile aceluiași prosumator, în cazul în care au același operator de distribuție și același furnizor”, a afirmat Virgil Popescu.

El a catalogat „taxa pe soare” drept un fake news. „Nu se introduce absolut nicio taxă, toți românii care își montează panouri fotovoltaice pe casă nu vor plăti absolut nicio taxă pentru energia consumată, pentru energia produsă. Există posibilitatea, în anumite condiții, pe care directiva care trebuie implementată o oferă, ca atunci când numărul prosumatorilor este foarte mare și ajunge la 8% din capacitatea instalată a sistemului energetic național, în baza unui studiu pe care autoritatea de reglementare îl va face la data aceea, lucru foarte puțin probabil să ajungem la acest procent, începând cu data de 1 decembrie 2026 să poată fi introdusă taxa”, a susținut ministrul. Ascultă:

Împotriva așa-numitei taxe pe soare au protestat şi asociaţiile micilor producători de energie electrică.

Totuși, ce prevede această „taxă pe soare”? Practic, sunt trei situaţii în care micii producători de energie conectați la rețeaua națională (prosumatori) pot fi taxaţi: atunci când primesc bani de la stat ca să producă energia, dacă produc o capacitate mai mare de 30 de KW sau în cazul în care cantitatea de energie produsă la nivel naţional din fotovoltaice depăşeşte 8% din cantitatea de energie folosită.

Expertul în fiscalitate Gabriel Biriș spune, la RFI, că ambele părți aflate în această confruntare privind această taxă au dreptate în felul lor. „Lucrurile au ajuns aici pentru că nu există o comunicare eficientă, e o discuție foarte tehnică. Mai bine ar fi ca cei care nu înțeleg să se abțină”, spune Biriș. Ascultă:

În aceste condiții, Ministerul Energiei a insistat subliniind că„posibilitatea introducerii unei taxe este îndepărtată, în orizontul de timp al finalului anului 2026 și ea presupune îndeplinirea mai multor condiții. Mai mult, la nivelul Comisiei Europene și a Parlamentului European, se discută despre revizuirea acestei directive”, a arătat Ministerul Energiei într-un comunicat.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, s-a lăudat că, din contră, Guvernul face totul pentru a-i proteja pe prosumatori. Ascultă:

În fine, mai merită amintit că nu doar Opoziția l-a atacat pe Virgil Popescu. PSD a profitat de ocazie pentru a arunca noi săgeți către partenerii liberali de la guvernare: „De ce a ales să transpună Directiva europeană (...) deși în textul directivei există sintagma „Statele membre pot să taxeze...”? De ce pune frână dezvoltării energiilor regenerabile prin taxare?”, s-au întrebat social-democrații într-un nou atac la adresa lui Virgil Popescu.