Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Acuzat de corupție, gigantul minier elvețian Glencore va plăti 180 de milioane de dolari Republicii Democrate Congo

pic3.jpg

Sediul companiei elvețiene Glencore din Baar, oraș din centrul Elveției.
Sursa imaginii: 
Fabrice Coffrini/AFP via RFI

Oficiali ai companiei Glencore au declarat, la începutul acestei săptămâni, că sunt de acord să plătească suma de 180 de milioane de dolari (170 de milioane de euro) Republicii Democrate Congo pentru a acoperi acuzațiile de corupție care i-au fost aduse.

Acest caz se numără printre cele mai recente, compania confruntându-se la nivel mondial cu numeroase acuzații de corupție, potrivit AFP, citată de RFI.

Compania a declarat că înțelegerea la care a ajuns împreună cu Republica Democrată Congo (RDC) acoperă „toate prejudiciile actuale și ulterioare care ar decurge din orice presupuse fapte de corupție” comise de grupul Glencore în perioada 2007-2018.

Potrivit Glencore, înțelegerea cu Republica Democrată Congo survine în contextul investigațiilor efectuate de autoritățile locale din Congo și de Departamentul de Justiție al Statelor Unite ale Americii (SUA).

„Glencore este de multă vreme un investitor de bază în RDC și se bucură pentru faptul că a reușit să încheie acest acord care vine ca rezultat al dorinței de a gestiona consecințele faptelor sale din trecut”, a declarat Kalidas Madhavpeddi, președintele companiei.

Oficiali ai Glencore au anuțat în anul 2018 că Departamentul de Justiție al SUA a început să investigheze cazurile de corupție suspectate la nivelul afacerilor companiei desfășurate pe teritoriul Nigeriei, Venezuelei și Republicii Democrate Congo.

Un an mai târziu, agenția guvernamentală britanică Serious Fraud Office a anunțat că investighează cazurile de dare de mită în companiile afiliate și de către personalul Glencore pe teritoriul RDC.

Și Brazilia a început în anul 2018 să investigheze activitatea desfășurată de compania Glencore și grupurile de tranzacționare Vitol și Trafigura, pe fondul presupuselor suspiciuni de mituire a unor angajați ai companiei petroliere de stat Petrobras.

Corupția din Africa și America de Sud

În luna mai, Glencore a ajuns la o înțelegere cu autoritățile braziliene, britanice și americane, pledând vinovată pentru comiterea de fapte de corupție pe teritoriul Africii și Americii de Sud.

Glencore a fost de acord să plătească o amendă de 700 de milioane de dolari (662 de milioane de euro) Statelor Unite pentru acțiunile de fraudă și corupție desfășurate în Brazilia, Camerun, Nigeria și Venezuela, precum și pentru deturnarea în Mexic de informații confidențiale.

Totodată, compania a fost sancționată cu amenzi și i-au fost confiscate bunuri în valoare de 486 de milioane de dolari (660 de milioane de euro) pentru manipularea contractelor privitoare la prețul petrolului.

Luna trecută, un tribunal din Marea Britanie a dispus ca Glencore să achite o amendă de 280 de milioane de lire sterline (325 de milioane de euro) ca urmare a unei anchete privind mita plătită în mai multe țări din Africa pentru a obține acces privilegiat la rezerve de petrol.

 

Traducere și adaptare de Monica Chivu de pe pagina în limba engleză a RFI.