Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Belgia. Comercianții de brazi de Crăciun se confruntă cu prețuri tot mai mari

pic6.jpg

Prețurile de producție, pentru crescătorii de brazi de Crăciun, au crescut cu 20%.
Sursa imaginii: 
Kenzo Tribouillard/AFP via RFI

Producătorii belgieni de pomi de Crăciun luptă pentru bucuria sezonieră, în același timp confruntându-se cu impactul costurilor ridicate ale energiei și efectele inflației tot mai mari, cauzate de războiul din Ucraina, potrivit AFP, citată de RFI.

„Suferim din cauza creșterii prețului combustibilului, a îngrășămintelor și a tuturor produselor secundare ale plasticului”, s-a plâns Gerald de Wouters, manager la pepiniera Greencap, stând în ceața de dimineață devreme de decembrie.

În jurul lui, muncitorii unei vaste plantații din sudul Belgiei erau ocupați să taie coniferele destinate să decoreze sufrageriile din toată Europa.

În acest an, Moș Crăciun va lăsa cadourile sub brazi mai scumpi, Europa încercând să facă față crizei economice.

Paleții, ambalajele și forța de muncă: toate costurile au crescut în general, la peste nouă luni după ce președintele rus, Vladimir Putin, a invadat țara vecină.

Se estimează că inflația anuală în Belgia va fi de 9,5% pentru 2022, iar salariile vor crește automat, în concordanță cu creșterile de preț, conform legislației țării.

„Costul producerii unui copac a crescut cu 20%”, a declarat de Wouters pentru AFP, în timp ce urmărea cu atenție echipele pe care le are în subordine.

Regiunea Valonia din Belgia produce anual două milioane de pomi de Crăciun în fiecare an, spun autoritățile locale, ceea ce înseamnă că țara este al doilea cel mai mare exportator de brazi din Europa, după Danemarca.

Odată tăiați, copacii sunt încărcați în camioane pentru a fi livrați pe tot continentul.

Dar, pentru ca treaba să nu meargă bine, de Wouters se luptă și să găsească șoferi de tir, deoarece mulți sunt descurajați să accepte munca de prețurile în creștere al combustibilului.

Sperând la stabilitate

Creșterea prețurilor pentru producători va avea un efect secundar pentru consumatori, care se confruntă și cu prețurile mai mari pentru mesele de Crăciun.

Jonathan Rigaux, președintele sindicatului proprietarilor de pepiniere din regiunea Ardenne, estimează că clienții vor trebui să plătească „în acest an, cu 5-10% mai mult”, sau cu doi-trei euro mai mult, pentru un copac mediu.

Dar, în ciuda tulburărilor actuale, cultivatorii rămân încrezători că pot face față condițiilor dure.

În ultimii doi ani au avut vânzări „excepționale”, deoarece restricțiile Covid au limitat activitățile de agrement și, astfel, mai mulți oameni au ales să se răsfețe cu decorațiunile de Crăciun.

„În vremurile dificile, oamenii se reorientează spre familiei”, a spus Rigaux.

Vânzările din acest decembrie au „început foarte bine”, spune Arnaud van Voorst, care conduce magazinul online de brazi Humanitree, care își donează profiturile pentru a ajuta tinerii locali nevoiași.

Dincolo de creșterea actuală a inflației, alții sunt mai îngrijorați de provocarea pe termen lung pe care ar putea-o reprezenta schimbările climatice pentru cultivarea copacilor.



Pentru crescătorii de brazi de Crăciun din Belgia, schimbările climatice sunt o provocare pe termen lung cu care vor trebui să se confrunte.
Sursa imaginii: 
Kenzo Tribouillard/AFP via RFI

„Anul trecut a fost atât de multă umezeală, încât rădăcinile au fost înecate”, a spus de Wouters.

Anul acesta, seceta prelungită din timpul verii a uscat mai mulți copaci, care pot fi văzuți în mijlocul câmpului.

„E greu să anticipezi ceva”, a spus de Wouters.

 

Traducere și adaptare de Andrei Paraschiv de pe pagina în limba engleză a RFI.