Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franța. Prețurile pentru foie gras cresc din cauza gripei aviare care face ravagii

p7.jpg

Rețeaua FranceAgriMer, care monitorizează prețurile alimentelor, spune că prețul mediu pe kilogram al foie gras-ului a crescut cu peste €10 în doar câteva săptămâni.
Sursa imaginii: 
Julien de Rosa/AFP via RFI

O delicatesă franceză, foie gras, este în stoc limitat, iar prețul pe kilogram îi crește vertiginos, chiar dacă sezonul sărbătorilor bate la ușă.

Valurile succesive de gripă aviară au cauzat sacrificarea a aproximativ 16 milioane de păsări, între noiembrie 2021 și iunie 2022, și au decimat incubatoarele din vestul Franței – principalul furnizor de boboci masculi.

Lipsa bobocilor masculi i-a forțat pe fermieri să îndoape rațele femele, care iau mai puțin în greutate decât masculii și sunt mai puțin profitabile, pentru prima dată.

Până acum, femelele erau eliminate la naștere și erau crescuți doar masculii. Crescătorii de păsări spun că acum se bazează pe 80% femele de rațe pentru a acoperi deficitul.

Prea puțin ficat

„A fost dublu sau nimic”, a declarat pentru BFM Benjamin Constant, președintele consiliului de marketing pentru foie gras al departamentului Gers, adăugând că mare parte din produs „nu putea fi vândut ca ficat proaspăt”.

Asta din cauză că ficatul femelelor are tendința să fie venos, ceea ce îl face mai puțin atractiv proaspăt pentru consumatori.

În plus, bucătarilor care își pregătesc singuri foie gras-ul le va fi greu să găsească ficăței întregi, profesioniștii din industrie luând deja tot ce apare pe piață.

Stocurile limitate au făcut ca prețurile foie gras-ului să crească, și încă sunt în creștere, cu peste 10 euro pe kilogram în doar câteva săptămâni. 

Rețeaua FranceAgriMer, care monitorizează prețurile alimentelor, a spus că prețul mediu pe kilogram a crescut de la €47 pe 18 noiembrie, la €57 pe 2 decembrie.

 

Traducere și adaptare de Andrei Paraschiv de pe pagina în limba engleză a RFI.