
Economie
Semne bune din America. Dobânda-cheie încetinește pasul de creștere
dolar.jpg

Desigur, este prea devreme să se deschidă sticlele de șampanie, dar motive de optimism există. Primul pas s-a întâmplat ieri când rata inflației în SUA, în luna noiembrie a.c., a fost de numai 7,1%, o ușoară scădere față de luna precedentă, dar suficientă pentru a încolți speranța că va începe o perioadă de reducere a inflației.
Experții văd deja un moment de schimbare a politicii monetare americane și a mijloacelor folosite pentru a combate inflația. Este vorba despre încetinirea creșterii ratelor de dobândă. Era o mișcare anticipată de oficialii Fed încă de la sfârșitul lunii trecute, dar astăzi ea devine concretă, pentru că evoluția indicatorilor economiei americane și în special a inflației permit acest punct de inflexiune.
Rata inflației a ajuns, în SUA, în luna noiembrie la 7,1%, de la 7,7%, în octombrie. Nu pare mult, dar contează. Logica în care gândesc analiștii și oficialii este că dacă are loc o încetinire a creșterii prețurilor, înseamnă că măsurile de politică monetară încep să dea roade. Drept urmare viitoarele decizii vor fi adaptate la noua situație, ceea ce înseamnă că va exista în continuare o creștere a dobânzii, dar cu pași mai mici.
Este clar că Rezerva Federală americană, la fel ca majoritatea băncilor centrale din lume, a început procesul de creștere a dobânzii-cheie cu scopul ca prin creșterea costurilor împrumuturilor acordate populației sau firmelor să reducă nivelul cererii și implicit inflația.
În același timp, scăderea cererii poate duce economiile, inclusiv cea americană, în recesiune. Și se știe bine, de-a lungul ultimilor luni multe prognoze arătau că marile economii mondiale nu vor putea evita recesiunea. Totuși, economia americană s-ar putea să scape, dacă avem în vedere că prognoza OECD arată că, anul viitor, SUA va avea o creștere de 0,5%.
Deocamdată, nu este sigur că inflația va lua o traiectorie descendentă în SUA, dar semnele din luna noiembrie sunt încurajatoare. Janet Yellen, fostă președinte a Fed și actual secretar al Trezoreriei americane, a declarat că economia este pe drumul cel bun, pentru că inflația încetinește, iar recesiunea va fi evitată. Evident, optimismul face parte din fișa postului, dar nu toată lumea este la fel de încrezătoare că lucrurile vor merge atât de bine.
Mai ales că Rezerva Federală americană, spre deosebire de alte bănci centrale, nu țintește doar stabilitatea prețurilor, ci și piața muncii. De altfel, în acest an, economia americană a traversat un paradox și anume o scădere a piețelor financiare, o încetinire a economiei, dar, în același timp, o creștere a locurilor de muncă nou create. Această evoluție, mai puțin întâlnită în crize, a făcut ca atât oficialii americani, cât și analiștii să considere că economia nu este în recesiune, în pofida scăderii înregistrate.
Întrebarea momentului este: cum va evolua anul viitor cea mai mare economie a lumii. Prognozele sunt dificil de făcut cu acuratețe pentru că în economia globală sunt și vor fi multe incertitudini. Cu toate acestea, board-ul Rezervei Federale a emis ieri și proiecțiile asupra evoluției economiei în anul 2023.
Așteptările sunt ca Fed să continue creșterea dobânzii-cheie, dar într-un ritm mult mai scăzut, în așa fel încât anul viitor rata va ajunge între 4,75% și 5%. De asemenea, anul viitor, inflația va scădea la 3%, iar rata șomajului va crește ușor.
În zona euro, situația este diferită de SUA. Economiștii nu cred că inflația a atins nivelul cel mai înalt și de aceea este de așteptat ca ședința de azi a Băncii Centrale Europene să urce în continuare dobânda, dar cu un pas de creștere mai mic. Așadar, semnele bune ale scăderii inflației au început să apară. Ele trebuie confirmate anul viitor.