Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


De ce să vinzi Tesla și să cumperi Twitter?

elon_musk.jpg

Elon Musk
Sursa imaginii: 
© Angela Weiss, AFP via France24

Elon Musk a făcut în ultimele luni câteva mișcări aiuritoare. A anunțat că vrea să cumpere Twitter, a vrut să iasă din afacere și până la urmă a fost aproape obligat să preia rețeaua socială. Investitorii pe piețele financiare nu au fost deloc încântați de ideile omului de afaceri. Ei au perceput că, pentru a plăti cele 44 miliarde dolari pentru Twitter, Elon Musk va fi nevoit să vândă din acțiunile pe care le deține la Tesla și s-au grăbit să facă primii această mișcare. Rezultatul a fost că prețul acțiunilor Tesla a scăzut anul acesta cu 55%, iar săptămâna aceasta au atins un minim al ultimilor doi ani.

Elon Musk a vândut acțiuni Tesla în valoare de 15 miliarde dolari și în urmă cu câteva zile a mai tranzacționat încă un pachet de 3,5 miliarde dolari. Adică, temerile investitorilor au fost confirmate, antreprenorul a fost obligat să vândă acțiuni Tesla pentru a putea să obțină lichidități cu care să plătească Twitter.

Rezultatul a fost că Tesla nu mai este cea mai valoroasă companie listată pe piața americană, iar Elon Musk nu mai este cel mai bogat om al planetei. Desigur, criza a avut rolul ei în scăderea prețului, dar stilul de business al lui Elon Musk a pus și el umărul la scăderea valorii companiei Tesla și implicit a averii omului de afaceri american.

Marea întrebare este: are sens să vinzi Tesla și să cumperi Twitter? Pentru a răspunde, este nevoie de o analiză succintă. Tesla este o companie tânără, prin specificul mașinilor pe care le fabrică poate fi considerată chiar o companie tehnologică, având un „trunchi” asemănător cu Microsoft, Google, Amazon sau Facebook. Tesla nu este o companie uzată, ba dimpotrivă, este în prima linie a unei schimbări care se întâmplă deja în industria auto și anume trecerea la mașini electrice și spre digitalizare. Din acest punct de vedere, preocupările europene și americane pentru protejarea mediului fac ca automobilele electrice să fie considerate viitorul industriei producătoare de mașini.

Deci, Elon Musk vinde o cotă dintr-o companie, Tesla, considerată un vârf de lance al industriei auto, pentru a cumpăra ce? O rețea socială, de fapt un canal media digital, pentru că astăzi rețelele sociale au ajuns să fie, de fapt, mijloace media. Se întâmplă ca oamenii de afaceri să investească în media, un domeniu de business mai complicat decât pare la prima vedere.

Musk a căzut și el în această patimă. A început să vândă pachete de acțiuni din compania Tesla pentru a putea plăti Twitter. În acest context, chiar Elon Musk s-a temut la un moment dat că Twitter ar putea chiar să intre în faliment.

Primii pași după ce Elon Musk a preluat conducerea Twitter a fost să redeschidă contul fostului președinte Donald Trump și să îi atace pe actualul președinte Joe Biden și pe Anthony Fauci, omul care a gestionat în Statele Unite ale Americii lupta cu Covid. Aceste semnale arată simpatiile noului proprietar al Twitter.

Desigur, oamenii de afaceri sunt, uneori, greu de înțeles de către oamenii simpli. Viziunea antreprenorului poate să fie atinsă de aripa geniului. Oamenii de afaceri au inspirația și curajul de a face ceea ce un om normal nu și-ar imagina niciodată. Dar, uneori poate ieși rău.

Concret, nu doar Elon Musk face schimbări în business. Ci și Mark Zuckerberg, care observând pierderea de piață de care suferă platforma Facebook a mizat pe metavers. Deocamdată, mișcarea nu a fost prea inspirată. Rezultatele se lasă așteptate, iar proprietarii de pachete de acțiuni și-au pierdut încrederea în companie și au vândut.

Un alt exemplu, este Nokia, care a intrat în faliment, tocmai pentru că nu a crezut că este nevoie să schimbe sistemul de operare folosit pe telefoanele mobile.

În fine, Jeff Bezos și Bill Gates au alte preocupări. Ei au investit într-o companie numită Synchron, specializată în domeniul interfeței dintre creier și mașină, de fapt, un concurent pentru Neuralink, firma lui Elon Musk axată pe dezvoltarea implanturilor cerebrale.

Businessul este o aventură. Iar aventurile se pot termina rău, atunci când antreprenorii mizează mulți bani pe o afacere greșită.

 
Rubrica "Economia Reală" din 16 decembrie 2022