
Economie
Bulgarii fac provizii de lemne pentru foc, din cauza costurilor tot mai mari cu energia
19dec_7.jpg

Mulți cetățeni ai celui mai sărac stat-membru al UE, cu o populație de 6,5 milioane de oameni, s-au grăbit să-și facă rost de lemne de foc, în timp ce Europa se luptă cu criza energetică declanșată de războiul din Ucraina.
„Lemnul de foc rămâne cel mai ieftin mijloc de încălzire, iar cererea este de trei ori mai mare față de anul trecut”, a declarat recent ministrul agriculturii Yavor Gechev.
Gechev a cerut oamenilor să nu cumpere mai mult lemn decât au nevoie, deoarece livrările obișnuite de cărbune din regiunea Donbas din Ucraina nu au ajuns în Bulgaria.
Peste jumătate din gospodăriile bulgărești folosesc cărbune și lemn pentru încălzire, în special în zonele rurale, unde penele de curent frecvente fac electricitatea o sursă energetică pe care nu se prea pot baza.
Încă dinainte de actuala criză, unul din patru bulgari, iarna, nu-și putea încălzi cum trebuie casa, cel mai mare procent din întreaga Uniune Europeană, potrivit datelor Eurostat.
„Din ce în ce mai greu”
În regiunea muntoasă din jurul orașului Teteven, 4.800 de gospodării au plasat comenzi pentru lemn de foc, comparativ cu sub 2.000 de gospodării anul trecut, a spus Stoycho Moskovski, un purtător de cuvânt al municipalității cu 18.000 de locuitori.
Lipsa zăpezii de până acum a permis anul acesta ca exploatarea forestieră să continue până în decembrie, a declarat șeful fermei forestiere de stat locale, inginerul Docho Dochev .
Fagii tineri căzuți sunt tăiați în bucăți de câte un metru lungime (3,3 picioare lungime) pentru transport, cărate mai ales de cai, din cauza terenului montan.

Într-o zi friguroasă de la începutul acestei luni, muncitorii au încărcat buștenii în spatele a doisprezece cai, care așteptau cu răbdare.
Apoi și-au început scurta călătorie pe o potecă abruptă de pădure, până la un luminiș unde lemnul poate fi încărcat în camioane.
Zece cai pot transporta, la un drum, în jur de trei metri cubi de lemne de foc și fac, în medie, două drumuri pe zi, a declarat Dochev pentru AFP.
În satele din apropiere, pe drumul din munți spre Teteven, bușteni peste bușteni stau sprijiniți de garduri și grămezi de lemne de foc, tăiate și gata de sobe, umplu șoproanele, balcoanele și casele scărilor gospodăriilor.
Dar nu toată lumea și-a făcut din timp provizii anul acesta.
"În fiecare an folosesc cam aceeași cantitate, de cinci metri cubi, de lemn de foc pentru încălzire. Dar anul acesta am așteptat destul de mult timp livrarea, mai mult de două luni", pensionara Blagovesta Dogandzhiyska, în vârstă de 80 de ani, a declarat pentru AFP, în timp ce un camionagiu descărca lemne în afara casei ei din Teteven .

Anul acesta, bătrâna plătește dublu față de cele 90 de leva (45 de euro) pe metru cub, pe care le-a cheltuit anul trecut.
„Este foarte greu (să-mi încălzesc locuința), și devine din ce în ce mai greu”, a ridicat din umeri pensionara.
Traducere și adaptare de Andrei Paraschiv de pe pagina în limba engleză a RFI.