Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Conturile din Israel ale fugarului Ilan Șor au fost înghețate de autoritățile de la Tel Aviv

sor.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook/Partidul Șor

Conturile din Israel ale fugarului Ilan Șor au fost înghețate de autoritățile de la Tel Aviv, declară ministrul moldovean al Justiției, Sergiu Litvinenco.”Pentru că sunt abordat de foarte mulți jurnaliști din țară și din afară, confirm și pe această cale că, în cadrul dialogului pe care îl avem cu autoritățile statului Israel, am fost informați că conturile lui Ilan Șor în Israel au fost blocate”, susține Litvinenco.

Decizia autorităților statului Israel a fost luată urmare sancțiunilor impuse de către SUA și pe baza intervenției autorităților Republicii Moldova pe lângă autoritățile statului Israel”, mai spune ministrul Justiției.

Recent, Marea Britanie a aplicat sancțiuni împotriva fostului lider democrat de la Chișinău, Vladimir Plahotniuc, și al liderului Partidului Șor, Ilan Șor pentru acte grave de corupție. Decizia vine după ce și SUA au impus sancțiuni împotriva oligarhilor Plahotniuc și Șor.

De partea sa, fugarul Ilan Șor declară într-o intervenție video că ”decizia Guvernului britanic îi provoacă zâmbet și nu-i afectează viața”.  

Amintim că, pe 26 octombrie, Statele Unite ale Americii au impus sancțiuni împotriva oligarhilor Plahotniuc și Șor precum și a unor persoane implicate în ceea ce Washingtonul afirmă că sunt operațiuni ”maligne” de influență rusească în Republica Moldova. Trezoreria americană afirmă că printre cele 19 persoane și entități sancționate se numără oligarhi ruși ”recunoscuți pentru capturarea și coruperea instituțiilor economice și politice ale Moldovei”, precum și indivizi ”care acționează ca instrumente ale campaniei globale de influență dusă de Rusia”. 

În 2017, Ilan Șor a fost condamnat la șapte ani și jumătate de închisoare pentru escrocherie și spălare de bani. Liderul Partidului Șor a fugit din țară în 2019, odată cu schimbarea puterii de la Chișinău. Șor a fost dat în căutare internațională.