Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Consultant economic: Suprataxarea companiilor de petrol și gaze este exagerată

consultant_economic_suprataxare_companii_petrol_gaze.jpg

Profitul companiilor de petrol și gaze va fi suprataxat
Profitul companiilor de petrol și gaze va fi suprataxat
Sursa imaginii: 
pixabay.com

Noua suprataxare a companiilor de petrol și gaze pune în pericol viitoarele investiții pentru securitatea energetică a României. Aceasta este poziția Federației Patronale Petrol și Gaze, care critică decizia anunțată de Guvern, potrivit economica.net. Federația atrage atenția că România are deja cel mai mare nivel de taxe suplimentare din UE în acest domeniu.

Consultantul economic Valentin Ionescu spune la RFI în contextul suprataxării că producătorii au dreptate parțial: ”Dacă de pildă analizăm legea offshore, despre care s-a discutat excesiv la jumătatea acestui an, vom vedea că într-adevăr există o suprataxare excesivă. Dacă însă luăm în considerare strict numai prevederile acestei Ordonanțe și care vine în completarea Regulamentului, sigur, este vorba de o fiscalitate, de o suprataxare excesivă, dar ea este stabilită la nivelul UE, nu este stabilită numai la nivel național, nu este invenția statului român, aici așa s-a convenit la nivelul UE”.

El consideră că această suprataxare este exagerată: ”Ca să dau răspunsul complet cu privire la reacția celor din industrie, această suprataxare într-adevăr este exagerată și ea vine peste prevederile care sunt cuprinse în alte acte normative, fie în Codul Fiscal, fie în legea offshore. Prin urmare, statul român ar putea de pildă să reanalizeze ceea ce a prevăzut în legea offshore și care nu mi se pare că încurajează investițiile în zona respectivă, deloc chiar”.

 
Valentin Ionescu, despre suprataxarea profitului companiilor de petrol și gaze