Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Gigantul producător auto Stellantis vrea să investească până la 150 de milioane de dolari în „taxiuri zburătoare” electrice

Această imagine publicată de Stellantis arată aeronava construită de Archer, denumită Midnight, capabilă de de decolare și aterizare verticală.

Această imagine publicată de Stellantis arată aeronava construită de Archer, denumită Midnight, capabilă de de decolare și aterizare verticală.
Sursa imaginii: 
AFP via RFI

Gigantul producător de automobile Stellantis, format din fuziunea PSA Peugeot-Citroën și FCA Fiat Chrysler Automobiles, dorește să producă în masă „taxiuri aeriene”, concepute pentru a transporta câțiva pasageri odată în călătorii scurte, la înălțime, deasupra traficului rutier, a anunțat compania săptămâna aceasta. Constructorul planifică să investească până la 150 de milioane de dolari în Archer Aviation, care a dezvoltat o aeronavă electrică care poate decola și ateriza pe verticală.

Stellantis va ajuta la construirea aeronavei concepute de Archer cu decolare și aterizare verticală ( eVTOL ), Midnight, au spus cele două companii, obiectivul de producție fiind de 2.300 de aeronave pe an.

Producătorii de mașini se îngrămădesc să investească în taxiuri aeriene pentru transportul călătorilor către aeroporturi sau pe distanțe scurte între orașe.

Aeronava Midnight, care decolează ca un elicopter folosind rotoare și apoi se propulsează înainte ca un avion, poate transporta patru pasageri și un pilot.

Este conceput pentru a face călătorii consecutive de aproximativ 30 de kilometri fiecare, între acestea având nevoie de aproximativ zece minute pentru a se reîncărca.

Se estimează ca producția va începe în 2024 în Georgia, Statele Unite, potrivit unei declarații comune a Archer și Stellantis.

Unul dintre primii clienți este United Airlines, care a precomandat 200 de aeronave electrice pentru a le folosi pentru a-și transporta pasagerii între aeroporturile americane și centrele orașelor.

„Uber-ul cerului”

Archer prevede o epocă a transportului aerian, un „Uber sau Lyft al cerurilor”, a declarat anul trecut vicepreședintele companiei, Louise Bristow, pentru agenția de presă franceză AFP.

„Imaginați-vă că zburați de la Londra la Newark, New Jersey, apoi să vă urcați într-un Archer care să vă lase undeva în Manhattan”, a spus Bristow.

În timp ce mai multe companii lucrează la taxiuri aeriene, niciuna dintre aeronave nu este încă în serviciu comercial, așteptând aprobarea autorităților de reglementare a aviației.

Toyota, Porsche și Hyundai se numără printre marii producători de automobile care investesc în dezvoltarea eVTOL.

În noiembrie anul trecut, producătorul european de avioane Airbus a încheiat un parteneriat cu producătorul de mașini francez Renault pentru a dezvolta o nouă generație de baterii electrice și tehnologie hibridă pentru mașini și avioane.

Traducere și adaptare de Andrei Paraschiv de pe pagina în limba engleză a RFI.