
Economie
Belgia prelungește contractul pentru reactoarele nucleare cu compania franceză de energie
O centrală nucleară la nord de Anvers, Belgia.

Bruxelles-ul a anunțat în martie anul trecut că amână cu 10 ani planul cu privire la ieșirea planificată din sectorul energiei nucleare, deoarece războiul Rusiei împotriva Ucrainei a provocat creșterea prețurilor la energie. Belgia plănuise să scape de producerea energiei nucleare până în 2025.
Acordul cu Engie vine după luni de negocieri acerbe cu autoritățile belgiene cu privire la probleme importante, cum ar fi stabilirea unui joint venture prin care să fie conduse reactoarele și cum se pot limita costurile pentru eliminarea deșeurilor nucleare.
Engie a declarat că „acordul, în principiu, constituie un pas important și deschide calea pentru încheierea unui contract final în lunile următoare”.
„De asemenea, acordul prevede începerea imediată a studiilor de mediu și tehnice înainte de obținerea autorizațiilor aferente acestei extinderi”, a afirmat compania franceză.
Prim-ministrul belgian Alexander De Croo a declarat într-o conferință de presă că „mâine pot începe lucrările pentru extinderea celor mai recente două reactoare”.
Eliminare treptată
Aflată între Franța alimentată cu energie nucleară și Germania dependentă de gaz și cărbune, Belgia s-a bazat pe o flotă veche de șapte reactoare nucleare operate de Engie pentru aproximativ jumătate din necesarul de energie electrică.
Promisiunea unei retrageri treptate din sectorul energiei nucleare este consacrată în legislația belgiană din 2003, iar decizia de a amâna prohibiția a fost contestată în mod hotărât de partidul Verzilor.
Planul prezentat anul trecut a făcut ca fragilul guvern de coaliție al Belgiei să fie de acord cu prelungirea duratelor de viață a reactoarelor Doel 4, din apropierea orașului-port Anvers, și Tihange 3, de lângă Liege, până în 2035.
Acțiunea a venit după ani de ceartă pe tema ieșirii țării din industria nucleară.
Partidul belgian al Verzilor a făcut părăsirea în 2025 a sectorului energetic nuclear o condiție importantă când s-au alăturat coaliției formate din șapte partide, care a fost formată cu greu în 2020, la mai bine de un an după alegeri neconcludente.
Dar după invadarea Ucrainei de către Rusia pe 24 februarie 2022 și creșterea prețurilor la energie, partidul a fost de acord să ia în considerare un scenariu alternativ.
Cu toate acestea, țara a respectat un alt plan de a închide două reactoare mai vechi.
Traducere și adaptare de Andrei Paraschiv de pe pagina în limba engleză a RFI.