
Economie
Importurile și exporturile chineze au scăzut în decembrie anul trecut
Comerțul chinezesc a fost lovit anul trecut de cererea scăzută în străinătate și din cauza măsurilor stricte la nivel intern împotriva Covid.

A doua cea mai mare economie a lumii se confruntă încă cu efectele anilor de politică zero-Covid, care a lovit afacerile și lanțurile de aprovizionare și a scăzut puterea de cumpărare.
China a început să ridice majoritatea măsurilor sanitare dure la începutul lunii trecute, dar țara a înregistrat de atunci o creștere masivă a infecțiilor cu Covid-19.
Exporturile au scăzut cu 9,9% de la an la an, ajungând la 30,6 miliarde de dolari, au declarat autoritățile vamale din China, înregistrând a doua lună consecutivă de scădere și cea mai mare scădere de la primele zile ale pandemiei în 2020. Aceasta a urmat unei scăderi de 8,7% în noiembrie.
Exporturile au fost principalul motor al economiei chineze începând din 2020, când închiderea piețelor globale a dus la o cerere puternică de bunuri chinezești, precum produse medicale, dar, apoi, restul lumii și-a revenit la normal.
Incertitudinile legate de Covid și încetinirea economică din China afectează nevoia de produse străine.
Importurile au scăzut din nou în decembrie, diminuându-se cu 7,5%, după o micșorare de 10,6% în luna precedentă. Atât importurile, cât și exporturile au scăzut mult mai mult decât se estimase într-un sondaj al economiștilor, realizat de Bloomberg.
În anul 2022, exporturile gigantului asiatic au crescut cu 7,0%, comparativ cu o creștere de 29,9% în anul precedent.
Importurile în 2022 s-au mărit cu 1,1%, față de o creștere de 30,1% în 2021, când activitatea economică din China își revenea după primul val al pandemiei.
Excedentul comercial al Chinei în decembrie a atins totuși 78 de miliarde de dolari, dar era încă cu mult sub nivelul record de 101,2 miliarde de dolari din iulie.
China își va dezvălui marți cifra de creștere economică din 2022, împreună cu o serie de alți indicatori. Anul precedent, produsul intern brut a crescut cu peste 8%.
Beijingul și-a stabilit un obiectiv de creștere de aproximativ 5,5% pentru 2022, dar acest lucru a fost subminat de politicile sufocante „zero-Covid”, care au fost în vigoare pentru cea mai mare parte a anului.
Larry Hu, analist la banca de investiții Macquarie, a declarat: „Pentru întregul an 2023, mediul economic global slab ar putea reprezenta un risc major pentru economia chineză”.
Și Zhiwei Zhang de la Pinpoint Asset Management a scris într-o notă: „Atât cererea globală slăbită, cât și valurile de Covid au contribuit probabil la acest declin”.
„Creșterea slabă a exporturilor evidențiază importanța creșterii cererii interne ca motor cheie pentru economie în 2023”.
Traducere și adaptare de Andrei Paraschiv de pe pagina în limba engleză a RFI.