Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Raport: Oamenii din întreaga lume au mult mai multă încredere în mediul de afaceri decât în instituții

Emisiunea People and Profit.

Emisiunea People and Profit.
Sursa imaginii: 
France24

Oamenii din întreaga lume, tot mai dezbinată, sunt mai pesimiști ca niciodată în ceea ce privește viitorul situației lor financiare și au mult mai multă încredere în mediul de afaceri decât în instituții precum guvernele, organizațiile non-profit sau mass-media, potrivit unui sondaj realizat de firma de relații publice Edelman, informează AP, citată de France24.

Publicat duminică seara, odată cu raportul Forumului Economic Mondial întocmit în baza reuniunii elitelor de afaceri și a liderilor guvernamentali care are loc săptămâna aceasta la Davos, în Elveția, sondajul online la care au participat oameni din 28 de țări arată că tot mai puține persoane au încredere că familia lor va avea o situație fianciară mai bună peste cinci ani.

Procentul acelora care sunt de părere că vor avea o situație financiară mai bună a scăzut de la 50%, cât s-a înregistrat anul trecut, la 40%, atingând cel mai scăzut nivel din toate timpurile în 24 dintre țările participante la sondaj. Acest lucru se datorează faptului că 89% dintre aceștia se tem că își vor pierde locurile de muncă, 74% se tem cu privire la creșterea inflației, 76% sunt îngrijorați de schimbările climatice, iar 72% își fac griji cu privire la izbucnirea unui război nuclear.

Potrivit estimărilor realizate de Barometrul încrederii Edelman, 62% dintre respondenți consideră că mediul de afaceri este un mediu atât competent, cât și etic, față de cei 59% care au atribuit aceste caracteristici organizațiilor non-guvernamentale, 51% guvernelor și 50% mass-mediei. Atitudinea oamenilor se datorează modalității în care companiile și-au tratat angajații pe timpul pandemiei de COVID-19 și modului cum au abordat întoarcerea lor la muncă, precum și faptului că multe întreprinderi au promis că se vor retrage de pe piața din Rusia după ce aceasta a invadat Ucraina.

Participanții la sondaj susțin în continuare că nu au încredere nici în directorii executivi ai companiilor, și nici în șefii de guverne sau în jurnaliști, în schimb, au încredere în directorii companiilor la care lucrează, în colegii de muncă și în vecinii lor. Oamenii de știință au primit votul de încredere al cel mai multora dintre participanți, fiind aleși de 76% dintre respondenți.

„Nivelul sporit de încredere în mediul de afaceri aduce cu sine așteptări mai mari ca niciodată de la directorii companiilor, cărora le revine rolul de principali reprezentanți ai oamenilor, aceștia fiind nevoiți să abordeze problemele cu care oamenii se confruntă în societate”, a declarat Richard Edelman, directorul executiv al companiei Edelman. „Cu o diferență de șase la unu, respondenții și-au exprimat clar dorința de a vedea mai multă implicare din partea întreprinderilor în problemele din societate, cum ar fi schimbările climatice, inegalitatea economică și recalificarea forței de muncă.”

Potrivit acestuia, însă, companiile ar intra în conflicte majore dacă s-ar implica în astfel de probleme, 52% dintre respondenți fiind de părere că întreprinderile nu vor putea evita politizarea odată ce abordează astfel de probleme care ar împărți, în mod firesc, societatea în două tabere.

Deși nu sunt pe deplin siguri de alegerile lor, oamenii își doresc ca interesele să le fie reprezentate de firme, 63% dintre aceștia susținând că achiziționează produse sau susțin anumite mărci în baza valorilor și mesajului pe care acestea îl promovează.

Majoritatea participanților la sondaj susțin că ce ar trebui să facă întreprinderile e să se implice mai mult, nu să se dea la o parte, în așa fel încât societatea să poată facă față schimbărilor climatice, inegalității economice și altor probleme.

Potrivit sondajului, fenomenul acesta are loc din cauza diviziunii sociale care s-a agravat în timp, dând naștere unei lumi pline de extreme, care i-a făcut pe oameni să se simtă ca și cum nu pot depăși diferențele dintre ei, nefiind, în același timp, nici dispuși să îi ajute pe cei care nu le împărtășesc convingerile.

Mai puțin de o treime dintre respondenți declară că ar fi dispuși să îi ajute, să locuiască sau să lucreze împreună cu persoane care nu le împărtășesc opiniile. În următoarele 6 țări enumerate în raport, și anume, în Argentina, Columbia, SUA, Africa de Sud, Spania și în Suedia, societatea este puternic dezbinată, alegerea locuitorilor fiind guvernată de neîncrederea în stat și de lipsa identității comune ca popor.

Potrivit raportului, oamenii se tem că, dacă problema lipsei unității în societate nu este abordată, prejudecățile și discriminarea vor fi agravate, se va înregistra o încetinire a ritmului de creștere economică, iar violența pe străzi se va înrăutăți.

Peste 40% dintre participanții la sondaj consideră că guvernele și companiile trebuie să colaboreze pentru a rezolva problemelele cu care se confruntă societatea, aceștia considerând că e de datoria întreprinderilor, pe care le consideră cele mai de încredere, să îi aducă pe oameni laolaltă.

Cei mai mulți respondenți, în procent de 64%, au declarat că societățile care sprijină politicienii și mijloacele de informare în masă care sporesc gradul de înțelegere între oameni au potențialul de a contribui semnificativ la progresul civilizației și la consolidarea societății.

Pentru cel de-al 23-lea raport al Barometrului de încredere Edelman, în perioada 1-28 noiembrie a fost realizat un sondaj online, la care au participat peste 32.000 de persoane din 28 de state, incluzând țări precum Argentina, Arabia Saudită și SUA.

Traducere și adaptare de Monica Chivu de pe pagina în limba engleză a France 24.