
Economie
„Anul 2023 va fi unul dificil pentru piața forței de muncă din România!" ( Cătălin Ghinăraru, cercetător specializat pe piața muncii )
job.jpg

Inteligența artificială va face să dispară multe ocupații iar contabilii de exemplu vor deveni istorie. Ministerul Muncii a pus în dezbatere publică noi ocupații iar printre ele se numără cea de numerolog, tehnician de imprimare 3D sau consilier de cuplu.
Cum se vede piața muncii din acest an prin ochii lui Cătălin Ghinăraru, cercetător ştiinţific la Institutul Naţional de Cercetare a Muncii?
În Clasificarea Ocupațiilor din România care este gestionată de Ministerul Muncii și Protecției Sociale există mii de ocupații introduse acolo în timp. Și care reflectă până la urmă schimbările care s-au produs pe piața românească a muncii. Aceste ocupații sunt introduse, altele sunt eliminate. Nu o să mă apuc să comentez la numerolog pentru că este sigur o ocupație dar nu știu acum ce reflectă. Sigur că reflectă o cerință de pe piața muncii.Tehnician de imprimare 3D arată apariția unei noi tehnologii, maturizarea ei pe piață. Și faptul că sigur această tehnologie produce și în România și va avea un impact semnificativ asupra tuturor proceselor de producție. De înțeles că ele sunt introduse acolo nu pentru că dorește ministerul. Ci pentru că există o cerință din partea pieței, Ori se modifică conținutul ocupației. Ceea ce este foarte important. Pentru că în Clasificarea Ocupațiilor din România există și o descriere a ocupației. Nu e doar o ocupație care pune eticheta numerolog. Asta sare în ochi. Dar există o descriere a ocupaţiei respective. Dacă se produce o modificare a conținutului atunci la cererea agenților pieței, care sunt direct interesați de ocupația respectivă, indiferent care ar fi ea, apare o modificare de conținut. Au apărut foarte multe ocupații legate de noile tehnologii, de tehnologiile informațiilor și comunicațiilor. Dezvoltarea a fost explozivă. Foarte multe ocupații care țin de sfera serviciilor. Sunt foarte multe care țin de noua dezvoltare a societății, de societal care evoluează. Acest consilier de cuplu, de exemplu, ține de evoluția societalului românesc care începe să se apropie de societalul din statele avansate.
Să facem un exercițiu de imaginație. Ce ocupații ar putea aduce viitorul?
Am făcut aceste exerciții inclusiv pentru Autoritatea Națională pentru Calificări. Noi ocupații legate de volumele de date mari, deci de aplicațiile tehnologiei în procesele de producție și mai ales de modificarea de conținut a anumitor ocupații care încep să încorporeze elemente de IT. Și ocupații legate de evoluția societalului, deci de expertiza în domenii cum ar fi lupta împotriva corupției, advocacy. Din păcate, la noi este și o anumită inflație de ocupații care sunt trecute în această Clasificare a Ocupațiilor din România.
Pătrunderea inteligenței artificiale tot mai mult în viața noastră...vor deveni, de exemplu, jurnaliștii sau chirurgii istorie?
Nu știu dacă vă mai aduceți aminte scena din Star Wars. Cred că în The Phantome. Când viitorul Darth Vader era recompus din bucăți de către niște roboți. Asta e SF și nu prea. Toate activitățile care sunt procedurate s-ar putea ca la un moment dat să devină istorie atunci când costurile cu forța de muncă vor întrece cheltuielile cu noua tehnologie. Foarte multe ocupații ar putea deveni și acum istorie Dar costurile cu forța de muncă sunt încă mai reduse decât ceea ce ar costa ca să introduci o tehnologie foarte avansată. S-ar putea foarte clar ca contabilii să devină istorie. Chirurgii da, până la un anumit e posibil. În privința jurnaliștilor mi-e greu să spun. Aici, ca și la cercetători, factorul uman este determinant. Imaginația, creativitatea sunt specifice ființei umane. Jurnaliștii nu vor deveni istorie. Sau nu foarte curând.
Și care sunt tendințele pe piața muncii în acest an 2023?
Va fi un an destul de dificil. Pătrunderea de forță de muncă migrantă pe piața din România. Și aici nu este vorba numai de ceea ce s-a adus până acum și anume lucrători din Asia. Dar vor începe să pătrundă și lucrători care provin din refugiații din Ucraina.
Avem situația inflației care pune presiune pe tot mai multe familii. Banii nu mai ajung. Care e soluția găsită?
Presiunile inflaționiste au crescut numai România ci și în toată Uniunea Europeană. E foarte posibil ca multe familii să recurgă la creșterea timpului de muncă. Deci vom asista la o creștere a numărului persoanelor care probabil că vor avea un al doilea loc de muncă. Fie cu normă întreagă, fie cu jumate de normă. Vom avea persoane care vor încerca din nou să valorifice oportunitățile oferite de migrația în alte state ale Uniunii Europene. Faptul că angajatorul român recurge la forța de muncă migrantă este o consecință directă a faptului că foarte mulți români au ales să lucreze în alte state ale Uniunii Europene.
Munca de acasă?
Munca hibridă e clar că se va extinde. E clar că se va extinde acest fenomen. Acele ocupații, unele de nivel foarte înalt în care acest lucru este posibil deci acest fenomen se va fi în extindere. S-a observat că este posibil. Se obțin reduceri de costuri unice de costuri nu numai la salariați dar și în special la angajator. Oamenii vor încerca să valorifice orice oportunitate de muncă hibridă.