Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


O companie finlandeză s-a retras din Rusia și vine la Oradea, unde va investi 650 de milioane de euro

1_nokian_tyres_definitiv.jpg

Sursa imaginii: 
Twitter / Nokian Tyres

După ce a oprit producția de la Sankt Petersburg și s-a retras total din Rusia anul trecut, producătorul finlandez de anvelope Nokian Tyres va investi 650 milioane euro pentru a construi o fabrică de anvelope la Oradea. Salariile nete ale viitorilor angajați români ar urma să fie de peste 5800 de lei, aproape dublu față de media salarială din zonă, transmite hotnews.ro care citează Reuters.

„Era clar că Oradea era cea mai bună alegere pentru noua noastră fabrică", a declarat pentru Reuters Päivi Antola, șeful Departamentului de relații cu investitorii Nokian. Compania a avut de ales între 40 de obiective de relocare, luând în considerare disponibilitatea forței de muncă calificate, avantajele logistice, sursele de energie verde și accesul la calea ferată.

Fabrica va avea peste 500 de angajați și va produce mai ales anvelope pentru SUV-uri și alte mașini de clasă mare, principalele piețe de vânzări vizate fiind cele din Europa Centrală.

Construcția ar trebui să înceapă în primele luni din 2023 și primele anvelope, ca parte a producție de test, vor ieși de pe liniile de asamblare în a doua parte din 2024. Investiția va include și un centru logistic de distribuție anvelope.

„În al treilea trimestru din 2022 ne-am concentrat pe planurile de dezvoltare a companiei fără Rusia. Astăzi suntem bucuroși să anunțăm că vom investi 650 milioane euro într-o fabrică nouă, la Oradea”, spune compania, în raportul trimestrial, pe 1 noiembrie.

Compania fabrica la St Petersburg 80% dintre anvelopele pentru autoturisme, iar în august șefii Nokian spuneau că trebuie rapid să găsească o soluție pentru a înlocui producția (oprită) de la fabrica rusă și promiteau că vor face curând anunțul pentru viitoarea uzină.

 

Despre Nokian și ieșirea din Rusia

Nokian a început în iunie o „ieșire controlată” de pe piața rusă, iar acestă ieșire s-a concretizat total în octombrie, după ce operațiunile au fost vândute către Tatneft PJSC.

Nokian avea în Rusia o capacitate anuală de producție de 17 milioane de anvelope.

Ieșirea din Rusia a dus la prăbușirea acțiunilor Nokian, iar compania a avut pierdere operaționale de 200 milioane euro în al doilea trimestru al acestui an, din cauza „exit-ului” rusesc.

Nokian a avut în 2021 vânzări nete de 1,7 miliarde euro, în creștere cu 30% față de 2020 care a fost un an extrem de slab, din cauza pandemiei. Profitul operațional a fost 268 milioane euro, mai mult decât dublu față de 2020.

Trimestrul trecut (iulie - septembrie) vânzările Nokian în lume au crescut cu 5%, spre 466 milioane euro.

Compania are 4.900 de angajați și produce în Finlanda și SUA. În țara scandinavă fabrica se află în orașul numit...Nokia. Compania a fost înființată în 1988.

Nokian Tyres este listată la bursa de la Helsinki și are o capitalizare de piață de 1,6 miliarde euro. În iulie 2021 capitalizarea era de 5,6 miliarde dolari, iar maximul istoric era atins în octombrie 2013: 6,8 miliarde dolari.

La mijloc de septembrie, reprezentanții Nokian Tyres au avut o întâlnire cu premierul Ciucă, mai amintește sursa citată.