Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea- Perspectivele pentru anul agricol 2023 sunt bune, însămânțările de primăvară ar putea fi devansate în unele zone

beautiful-shot-whet-field-with-cloudy-sky_1.jpg

2,7 mil. tone de cereale ucrainene au trecut prin România
Sursa imaginii: 
Freepik.com

Petre Daea a participat miercuri, la Bistriţa, la o întâlnire regională din cadrul "Caravanei cunoaşterii PNS 2023-2027", la care au fost prezenţi specialişti în agricultură din judeţele Bistriţa-Năsăud, Cluj şi Maramureş. Daea spune că este nevoie să se lucreze intensiv la sistemul de irigaţii, ţinând cont de schimbările de temperatură.

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea, a declarat miercuri, la Bistriţa, că perspectivele pentru anul agricol 2023 sunt bune, iar în unele zone, având în vedere temperaturile ridicate, ar putea fi devansate însămânţările de primăvară. Ministrul a menționat că este nevoie să se lucreze intensiv la sistemul de irigaţii, ţinând cont de schimbările de temperatură."Până la această dată, se întrezăreşte o situaţie bună în anul agricol ce urmează, însă trebuie să aşteptăm, pentru că eşti sigur pe producţie numai atunci când ai recoltat-o, ai băgat-o în magazie, ai închis cu cheia, iar cheia este la tine. În unele zone, cu siguranţă vor fi devansate însămânţările de primăvară, pentru că am luat datele informative astăzi şi am putut constata că sunt temperaturi ridicate în sud. Iată de ce interesul meu foarte puternic pentru realizarea sistemului de irigaţii. (...) Trebuie să folosim fiecare oră bună de lucru, iar din acest punct de vedere aţi putut constata că suntem pe şantierele de executare a lucrărilor de investiţii în sistemul de irigaţii, să nu pierdem niciun minut bun de lucru, în aşa fel încât să putem da apă. Pentru că, dacă desprimăvărarea este timpurie, şi iată că aşa se profilează a fi, trebuie să începem rapid la sistemul de irigaţii", a spus Petre Daea, potrivit Agerpres.Ministrul a vorbit şi despre impactul temperaturilor ridicate asupra pomilor:" Această căldură va scoate din repausul vegetativ mugurii şi orice temperatură scăzută, sub 3 grade, va afecta mugurii de rod şi inflorescenţele ca atare, pentru că ele se vor deschide. Vom vedea cum evoluează vremea, nu putem acum să întrezărim pierderi sau să anticipăm un anumit grad de afectare. Şocurile de temperatură fac rău, de regulă, plantelor, şi în mod deosebit speciilor acestora pomicole, care au o înflorire timpurie şi care pornesc la primul val de căldură", a afirmat Daea.Ministrul Agriculturii a mai spus că măsurile de sprijin pentru fermieri nu vor fi întârziate, astfel încât aceştia să îşi  poată desfăşura activitatea.