
Economie
Băncile finanțează în continuare noile proiecte de exploatare a resurselor de gaze și petrol, în ciuda promisiunilor legate de neutralitatea emisiilor de dioxid de carbon
Pe 22 aprilie 2022, în Washington, D.C., activiști de mediu, membri ai organizației non-guvernamentale Extinction Rebellion DC au participat la un protest pe tema exploatării combustibililor fosili care a avut loc de Ziua Pământului.

Glasgow Financial Alliance for Net Zero (GFANZ) este grupul care le-a ridicat suspiciuni activiștilor de mediu. Acesta a luat naștere sub titulatura de principala alianță pentru instituțiile financiare care luptă pentru combaterea schimbărilor climatice și care s-au angajat să facă posibilă atingerea pragului de neutralitate a emisiilor de dioxid de carbon până în anul 2050 și să ia măsurile necesare pentru ca, în următorii o sută de ani, temperatura medie pe glob să nu crească cu mai mult de 1,5 grade Celsius.
Însă, în urma unui studiu făcut de organizațiile Reclaim Finance, 350.org, BankTrack, Rainforest Action Network, Recommon, Urgewald, Les Amis de la Terre, Sierra Club și Stand Earth, s-a constatat că mulți creditori din subgrupul Net Zero Banking Alliance (NZBA) al Glasgow Financial Alliance for Net Zero finanțează în continuare noile proiectele de exploatare a resurselor de petrol, a căror desfășurare este considerată de către experți drept o încălcare a obiectivului de limitare a creșterii temperaturii medii pe glob la 1,5 grade Celsius.
„De la data aderării lor la NZBA și până în august 2022, 56 dintre cele mai importante bănci ale lumii, membre ale subgrupului, au acordat fonduri de cel puțin 269 de miliarde de dolari americani către 102 dintre cele mai mari companii din industria combustibililor fosili”, susțin grupurile de activiști de mediu.
În urma studiului, doi creditori din Statele Unite s-au clasat în fruntea listei de sume alocate companiilor care își extind producția de petrol și gaze, și anume Citigroup, care a acordat fonduri în valoare de 30,5 miliarde de dolari, urmat de Bank of America, cu finanțări în valoare de 22,8 miliarde de dolari. Pe locul al treilea se află holdingul japonez Mitsubishi UFJ Financial Group (MUFG), care a acordat credite în valoare de 22,7 miliarde de dolari.
Totodată, grupurile de activiști de mediu au punctat și faptul că administratorii de bunuri și active dețin în continuare acțiuni ale companiilor de petrol și gaze care dezvoltă astfel de proiecte.
Activiștii de mediu au descoperit că cei mai importanți 58 de administratori de active din grupul Glasgow Financial Alliance for Net Zero dețin acțiuni și obligațiuni în valoare de 847 de miliarde de dolari la companiile care dezvoltă noi proiecte de exploatare a combustibililor fosili.
„S-a ajuns la concluzia că... nu există fonduri necesare în bugetul emisiilor de carbon alocat obiectivului de limitare a temperaturii medii pe glob la o creștere de doar 1,5 grade Celsius care să acopere costurile reducerii emisiilor de carbon care vor polua atmosfera ulterior desfășurării noilor proiecte de exploatare a combustibililor fosili”, a declarat Paddy McCully, autorul raportului și analist la Reclaim Finance.
Băncile și administratorii de active sunt criticați constant pentru faptul că acordă fonduri companiilor din industria combustibililor fosili, însă aceștia susțin că depun toate eforturile necesare în vederea finanțării procesului de tranziție energetică.
Traducere și adaptare de Monica Chivu de pe pagina în limba engleză a France 24.