Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Muncitorii fără acte vorbesc deschis despre „exploatarea” prin muncă pe șantierele Jocurilor Olimpice de la Paris

Un muncitor fără acte din Mali surprins la data de 15 decembrie 2022 ținându-și în mână cardul de acces pe un șantier de construcții al Jocurilor Olimpice de la Paris, unde a fost angajat să lucreze ilegal.

Un muncitor fără acte din Mali surprins la data de 15 decembrie 2022 ținându-și în mână cardul de acces pe un șantier de construcții al Jocurilor Olimpice de la Paris, unde a fost angajat să lucreze ilegal.
Sursa imaginii: 
Christophe Archambault/AFP via France 24

Gaye Sarambounou este obișnuit să muncească zile întregi pentru un salariu extrem de mic. Sarambounou este originar din Mali și muncește în Franța fără acte, așa cum o fac o mulțime de oameni din întreaga lume, potrivit AFP, citată de France24.

Diferența este că Sarambounou face parte dintr-o armată de muncitori din domeniul construcțiilor care pregătesc organizarea Jocurilor Olimpice de anul viitor de la Paris.

Faptul că arenele olimpice din Franța sunt pregătite cu ajutorul muncitorilor ilegali începe să creeze tensiuni la nivel politic și social.

Timp de trei luni, Sarambounou, în vârstă de 41 de ani, a lucrat în schimburi de opt până la 11 ore pentru doar 80 de euro pe zi.

Evident, „orele suplimentare nu au fost niciodată plătite”, a mărturisit acesta cu tristețe.

„Am fost de acord să fac asta pentru că sunt conștient de situația în care mă aflu. Dacă lucrezi fără acte, trebuie să faci munca cea mai grea, să accepți cele mai proaste condiții de lucru. N-ai încotro”, povestea acesta în timp ce fierbea apă pe o plită pusă pe jos în camera minusculă pe care o împarte cu patru alți lucrători din Mali.

„Toată lumea știe ce se întâmplă de fapt, dar nimeni nu vorbește despre asta”, a precizat Sarambounou zâmbind. El a fost dat afară anul trecut de pe un șantier olimpic după un control al inspectorilor de muncă.

Potrivit sindicalistului Bernard Thibault, care co-prezidează Comitetul de Monitorizare a Cartei Sociale la ediția din 2024 a Jocurilor Olimpice de la Paris, „partidele politice dau dovadă de o ipocrizie nemaiîntâlnită”.

În semn de îngrijorare, Inspecția Muncii a creat o unitate specializată care, de doi ani încoace, reușește să efectueze controale la un șantier pe zi, cu aproximație.

În luna iunie, nouă muncitori fără acte au fost identificați pe un șantier gestionat de Solideo, compania publică responsabilă cu construirea de instalații și infrastructuri pentru Jocurile Olimpice.

În același timp, Parchetul de pe lângă o judecătorie din Paris a deschis o anchetă preliminară privind „angajarea de străini fără permis de muncă în bandă organizată”.

Solideo „a luat de îndată demersurile corespunzătoare”, reziliind atât contractul subcontractantului vinovat de cele întâmplate, cât și al gigantului din domeniul construcțiilor care l-a folosit, a declarat Antoine du Souich, directorul de strategie al companiei.

Potrivit acestuia, de atunci, procedurile de angajare au devenit mai stricte, Antoine du Souich recunoscând, totodată, că este imposibil să se pună la punct un sistem „deloc susceptibil” la comiterea de astfel de fraude.

„Toate aceste stadioane impresionante sunt construite de oameni săraci... care sunt exploatați”, a declarat un alt muncitor din Mali.

„Toată munca este făcută mereu, în proporție de 80 la sută, numai de lucrătorii imigranți. Lucrătorii malieni, portughezi, și turci muncesc pe șantiere, în timp ce francezii... stau degeaba în birouri!”, a mai precizat acesta.

Lucrătorii din Mali nu își doresc nimic altceva decât să li se acorde permisul de muncă, pentru a nu mai trăi cu teama că vor fi descoperiți în urma unui control de identitate.

Sindicatul francez de stânga CGT se pregătește să depună o cerere pentru ca Sarambounou să primească documente de muncă.

Dacă le va obține în termen de 18 luni, greutățile cu care s-a confruntat în ultima perioadă nu vor mai fi nimic altceva doar un vis urât, spune Sarambounou.

„Voi putea să lucrez cu acte în regulă pe șantierele de la Jocurile Olimpice!”

Traducere și adaptare de Monica Chivu de pe pagina în limba engleză a France 24.