Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Angajatorii britanici cred că țara lor rămâne în urma UE în cursa pentru stimularea creșterii economice

Noul lider al Partidului Conservator și prim-ministru, Rishi Sunak, facând cu mâna când pleca de la sediul partidului Conservator din centrul Londrei, după ce a fost anunțat drept câștigătorul alegerilor pentru conducerea partidului Conservator, pe 24 oct

Noul lider al Partidului Conservator și prim-ministru, Rishi Sunak, facând cu mâna când pleca de la sediul partidului Conservator din centrul Londrei, după ce a fost anunțat drept câștigătorul alegerilor pentru conducerea partidului Conservator, pe 24 octombrie 2022.
Sursa imaginii: 
Justin Tallis/AFP via France 24

Marea Britanie rămâne în urma celorlalte state în cursa pentru stimularea creșterii economice, iar prim-ministrul Rishi Sunak trebuie să acționeze prompt pentru a impulsiona investițiile, a găsi soluții pentru lipsa de muncitori și a evita haosul legat de regulile post-Brexit, a declarat la începutul acestei săptămâni șeful unei confederații patronale, potrivit Reuters, citată de France 24.

Directorul general al Confederației Industriei Britanice (CIB), Tony Danker, l-a lăudat pe Sunak pentru aplanarea crizei mini-bugetare a fostului lider Liz Truss, dar a spus că nu se potrivește cu reformele de creștere economică ale Statelor Unite și ale Uniunii Europene.

Alte țări i-au luat-o înainte Marii Britanii, prezentând o serie de investiții verzi în pompe de căldură, izolații termice, modernizarea clădirilor, infrastructura de încărcare a vehiculelor electrice și captarea și stocarea carbonului, a spus Danker.

„Suntem în urma lor și totuși sperăm la ce e mai bun”, a spus acesta într-un discurs ținut lunea aceasta.

Jeremy Hunt, ministrul de Finanțe, va anunța, în martie, măsuri de stimulare a creșterii economice. Dar Danker se teme că guvernul și-ar putea tempera reformele pe măsură ce se alegerile, programate pentru 2024, se apropie.

„Dacă guvernul dorește să nu se folosească de migrația economică pentru a ocupa posturile vacante, ceva cu care întreprinderile nu sunt de acord, atunci intervențiile lor pentru piața muncii trebuie să fie cele mai îndrăznețe din lume”, a spus acesta.

Aceste reforme ar trebui să includă schimbări majore în domeniul asistenței sociale și al îngrijirii copiilor pentru a-i atrage pe oameni înapoi la locul de muncă, chiar dacă pun o presiune suplimentară asupra finanțelor publice, și așa reduse, ale Marii Britanii.

Danker a repetat cererea CIB pentru reducerea taxelor pentru a evita o nouă lovitură asupra sectorului de investiții din Marea Britanie, atunci când stimulentul de acum doi ani expiră pe 31 martie, cu puțin timp înainte ca firmele să fie afectate de creșterea bruscă a impozitului pe profit.

Acesta a mai spus că planurile guvernului de a contramanda, până la sfârșitul anului 2023, toate legile generate de UE riscă să „producă un oarecare haos în industrie”, într-un moment în care țara se confruntă și cu o probabilă recesiune.

Traducere și adaptare de Andrei Paraschiv de pe pagina în limba engleză a France 24.