Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Comisia Europeană propune creșterea asistenței macro-financiare pentru R.Moldova cu 145 mln euro

poza_ce.png

Sursa imaginii: 
RFI/Valeria Vițu

Comisia Europeană propune să crească cu 145 mln euro asistența macro-financiară (MFA) actuală acordată Moldovei, suma totală a asistenței atingând astfel 295 milioane de euro.“Suntem solidari cu Republica Moldova întrucât undele de șoc ale războiului brutal inițiat de Rusia continuă să afecteze țara. Noi propunem să completăm asistență macro-financiară acordată Republicii Moldova și astfel vom susține economia țării și securitatea energetică a acesteia”, a menționat Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene. 

Potrivit Delegației UE la Chișinău, ”scopul asistenței suplimentare este de a oferi în continuare sprijin Republicii Moldova, a cărei economie a fost afectată grav de consecințele invaziei Rusiei în Ucraina, precum și de criza energetică de proporții în derulare din luna octombrie 2021”. 

”Comisia este alături de Republica Moldova pe măsură ce țara continuă să realizeze programul său de reforme, confruntându-se concomitent cu efectele negative ale războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, luptând cu criza energetică și găzduind un număr mare de refugiați din Ucraina. 

Sporirea asistenței MFA va ajuta țara să acopere în anul 2023 o parte din necesitățile sale de finanțare suplimentare, să sprijine stabilitatea macro-economică și să asigure continuarea reformelor. Propunerea CE vine în susținerea programului în derulare al Fondului Monetar Internațional.

”Cele două debursări suplimentare în cadrul sporirii asistenței MFA vor fi condiționate în mod strict de atingerea unui progres satisfăcător în cadrul programului Fondului Monetar Internațional și de implementarea noilor condiții de politici ce urmează să fie agreate între Moldova și UE și incluse în Memorandumul de acord existent. Aceste condiții urmează să abordeze unele deficiențe apărute în ultimii ani în economia Republicii Moldova și în sistemul de guvernanță economică, precum și în alte domenii cheie, inclusiv buna guvernare și combaterea corupției, asigurarea supremației legii și securității energetice. Condițiile vor completa angajamentele asumate de Republica Moldova în cadrul programului agreat cu Fondul Monetar Internațional și cu Banca Mondială, precum și cu operațiunile de sprijin bugetar oferit de UE, Acordul de asociere și totalitatea obiectivelor trasate în relația UE-Moldova, oferind în continuare sprijin parcursului european al Republicii Moldova”, susține Delegația UE în R.Moldova.

Din suma adițională de aproape 145 milioane de euro, circa 45 milioane de euro vor fi acordate sub formă de granturi, iar 100 milioane de euro – sub formă de împrumuturi în condiții favorabile de finanțare. Suma urmează să fie debursată în două rate suplimentare planificate pentru trimetrele III și IV 2023, sub rezerva îndeplinirii condițiilor de politici.

Parlamentul European și Consiliul urmează să examineze și să adopte propunerea de a spori asistența macro-financiară actuală acordată Republicii Moldova

Trebuie spus că, asistența macro-financiară actuală face parte din angajamentul mai amplu al UE în raport cu partenerii de vecinătate și din țările aflate în procesul de aderare, fiind destinată în calitate de instrument excepțional de răspuns la criză. Acest instrument este disponibil pentru partenerii de vecinătate și din țările implicate în procesul de aderare la UE care se confruntă cu probleme majore legate de balanța de plăți, demonstrând solidaritatea UE cu acești parteneri și sprijinul politicilor eficiente într-o perioadă de criză fără precedent.

Relațiile UE cu Republica Moldova se bazează pe Acordul de asociere UE-RM, inclusiv pe Acordul de liber schimb aprofundat și cuprinzător (semnat la 27 iunie 2014 și pus în aplicare deplină la 1 iulie 2016), care asigură o asociere politică și integrare economică mai robustă între UE și Republica Moldova.

La 23 iunie 2022, Consiliul European a recunoscut perspectiva europeană a Republicii Moldova și i-a acordat statutul de țară candidată la aderarea la UE. 

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre creșterea asistenței macro-financiare pentru R.Moldova