Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Semne bune pentru 2023: economia zonei euro începe să crească

Sediul Băncii Federale Germane.

Sediul Băncii Federale Germane.
Sursa imaginii: 
Andre Pain/AFP via RFI

Economia zonei euro a crescut în ianuarie, pentru prima dată în ultimele șase luni, perspectiva optimistă fiind că Europa va reuși să evite recesiunea în această iarnă.

Economia europeană a avut parte de o rată mai scăzută a inflației, lanțuri de aprovizionare consolidate și recenta redeschidere a economiei Chinei, afectate de Covid, lucruri ce au condus la o viziune optimistă sporită pentru 2023.

Potrivit unui sondaj realizat de analiștii de la biroul de cercetare financiară Standard & Poor's (S&P), indicele managerilor de achiziții (PMI) din zona euro a crescut la 50,2 în ianuarie, de la 49,3 în decembrie. Orice este peste 50 indică o creștere.

„Sondajul aduce, fără îndoială, vești bune, care sugerează că orice recesiune ar veni probabil va fi mult mai puțin severă decât se estima anterior și chiar că recesiunea poate fi evitată cu totul”, a declarat Chris Williamson, economist-șef la Standard & Poor's.

Acesta a adăugat că sondajul sugerează faptul că „nivelul maxim a fost atins în octombrie”, iar de atunci temerile legate, în special, de piața energetică au fost atenuate de scăderea prețurilor, datorată vremii mai calde decât de obicei și asistenței guvernamentale generoase”.

În afara pericolului… încă nu

Dar Williamson previne că zona euro nu este „în niciun caz în afara pericolului”, deoarece cererea continuă să scadă, deși într-un ritm mai lent decât înainte.

Cea mai mare economie din zona monedei euro, Germania, a beneficiat și ea de reducerea presiunii asupra lanțului de aprovizionare, ceea ce a ajutat producția, a precizat S&P.

Cu toate acestea, producția franceză, unde activitatea este condusă de consumatorii interni și de servicii, este în cădere pentru a treia lună consecutiv, după o scădere bruscă a activității serviciilor.

Directoarea Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a declarat săptămâna trecută că se așteaptă ca economia zonei euro să se descurce „mult mai bine” decât se estima inițial, „o mică contracție” în loc de o recesiune.

 

Traducere și adaptare de Andrei Paraschiv de pe pagina în limba engleză a RFI.