Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


O demolăm sau o anvelopăm?

840_sala_polivalenta_-_bucuresti.jpg

Sala Polivalentă va fi renovată din punct de vedere energetic. Lucrările sunt estimate la 12 milioane de euro.
Sala Polivalentă va fi renovată din punct de vedere energetic. Lucrările sunt estimate la 12 milioane de euro.
Sursa imaginii: 
Salapolivalenta.ro

Una din știrile surprinzătoare din aceste zile este legată de bătrâna Sală Polivalentă din București. Inaugurată în anul 1974, este astăzi numită în mod impropriu „Polivalentă”, pentru că nu mai are nimic polivalent, ci arată ca o construcție uzată, atât fizic, cât și moral. După anul 1990, sala de sport a avut ani grei. Într-o perioadă, holurile se transformaseră într-un fel de talcioc, altă dată o facultate a avut ideea de a organiza cursuri la sală. Toate acestea se adăugau la degradarea vizibilă a construcției.

Ei bine, știrea spune că Sala Polivalentă va fi renovată din punct de vedere energetic. Mai concret, au fost aprobate și urmează să înceapă în viitorul apropiat lucrări de reabilitare termică a clădirii, instalarea unor sisteme proprii de producere a energiei electrice și termice, reabilitarea instalațiilor de iluminat și instalarea unui sistem de management energetic integrat. Toate lucrările sunt estimate la 12 milioane de euro.

Întrebarea este: are sens ca statul să cheltuiască 12 milioane de euro pentru a eficientiza energetic Sala Polivalentă sau ar fi mai eficient să o demoleze și să construiască alta? Desigur, nu avem studii clare care să arate dacă ar fi mai rentabil să se construiască o nouă sală, dar din ceea ce știm în calitate de spectatori ocazionali, investiția în actuala sală de sport poate fi o cheltuială inutilă.

Sala Polivalentă este construită după standardele anilor 80 și nu mai seamănă deloc cu noile arene moderne. Confortul spectatorilor, instalațiile sanitare, siguranța clădirii, capacitatea sălii, tabelele de marcaj electronice, nu mai sunt la nivelul secolului acesta. Eficientizarea energetică este importantă, dar nu poate rezolva problemele de fond ale Sălii Polivalente din București și oportunitatea construcției unei săli noi rămâne în discuție.

De exemplu, sala din Cluj-Napoca, inaugurată în anul 2014, cu o capacitate de 8.000 de locuri, a costat aproximativ 20 milioane de euro. Între a cheltui 12 milioane pentru a eficientiza energetic o sală construită în urmă cu aproape cinci decenii și a aloca 20 milioane euro pentru o sală nouă, bineînțeles, modernă din punct de vedere energetic, este mai logică varianta a doua.

Evident, ar fi nevoie de o analiză atentă, dar în acest moment zarurile au fost aruncate. Finanțarea a fost aprobată. Trebuie spus că modernizarea din punct de vedere energetic a Sălii Polivalente din București face parte din Planul Național de Redresare și Reziliență, mai exact din așa-numitul „val al renovării”, un program la nivel european.

Un plan care își propune să finanțeze renovarea energetică a clădirilor publice este binevenit. Bineînțeles că sediile instituțiilor de stat au nevoie de lucrări de eficientizare energetică. Clădirea guvernului, sediul Ministerului Economiei, multe alte clădiri aflate în proprietatea statului trebuie să fie incluse în programul numit „valul renovării”. De ani de zile, bugetul de stat nu are bani sau nu aduce printre priorități reabilitarea energetică a clădirilor publice. De aceea, un program european cu acest obiectiv este foarte util.

Culmea este că includerea sălii de sport bucureștene în PNRR respectă regulile europene ale programului. Legal, este în regulă. Dar, oportunitatea finanțării Sălii Polivalente din București prin „valul renovării” este cel puțin discutabilă.

Bucureștiul este capitala europeană care nu a reușit să construiască o sală de sport modernă cu o capacitate medie. De ani de zile, se promite începerea lucrărilor la o nouă sală polivalentă, dar nu se întâmplă nimic.

Reabilitarea energetică a Sălii Polivalente are două neajunsuri. Pe de o parte, alocă 12 milioane de euro care ar trebui direcționați către alte obiective de investiții și, pe de altă parte, dă ocazia politicienilor locali să spună că au făcut ceva. Este posibil ca proiectul noii construcții să fie apoi pierdut între sertare și vize birocratice. Iar Bucureștiul să rămână mulți ani de acum încolo cu o sală polivalentă veche, dar proaspăt renovată.

 
Rubrica "Economia Reală" din 27 ianuarie 2023