Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cultivatorii de sfeclă de zahăr sunt nemulțumiți după ce Franța s-a răzgândit în privința pesticidelor care ucid albinele

O plantă de sfeclă de zahăr bolnavă, atacată de afidele care au infectat o întreagă fermă din Oye-Plage, o comună din nordul Franței (fotografie realizată în august 2020).

O plantă de sfeclă de zahăr bolnavă, atacată de afidele care au infectat o întreagă fermă din Oye-Plage, o comună din nordul Franței (fotografie realizată în august 2020).
Sursa imaginii: 
Denis Charlet/AFP via RFI

Cultivatorii de sfeclă de zahăr din Franța consideră că decizia șocantă a statului de a interzice definitiv utilizarea neonicotinoidelor, substanțe chimice dăunătoare insectelor polenizatoare și biodiversității per total, denotă o lipsă profundă de încredere din partea guvernului, de pe urma căreia agricultura, una dintre cele mai mari industrii ale țării, va avea de suferit.

Cu câteva săptămâni înainte ca fermierii să înceapă să planteze semințele de sfeclă de zahăr tratate cu neonicotinoide, Ministrul Agriculturii, Marc Fesneau, a anunțat că Franța nu va mai acorda nicio derogare de la legislația UE care a impus, încă din anul 2018, o interdicție generală de utilizare a substanțelor chimice neonicotinoide.  

Decizia guvernului, anunțată luni și care va intra imediat în vigoare, a fost luată la patru zile după ce Curtea Europeană de Justiție a declarat ilegale toate derogările de urgență de la această interdicție pe care le-au acordat țările UE.

 

Franța, lider de piață

Franța este al doilea mare producător agricol din lume care exportă sfeclă de zahăr, care, alături de trestia de zahăr, este folosită la fabricarea zahărului alb și brun rafinat.

Guvernul francez le-a acordat cultivatorilor de sfeclă de zahăr timp de doi ani o derogare de la interdicția generală de utilizare a substanțelor chimice neonicotinoide, decizie care venit după ce culturile din întreaga țară au fost distruse de virusul galben răspândit de afide în anul 2020.

La începutul lunii, Ministerul Agriculturii a înaintat un proiect de decret în vederea autorizării neonicotinoidelor pentru al treilea an la rând, derogare despre care Ministrul Marc Fesneau crede că va fi prelungită până în anul 2024.

Decizia guvernului de a anula derogarea, susțin producătorii, vine în contextul în care aceștia luaseră deja toate demersurile necesare, cumpărând semințele de sfeclă de zahar și finalizaseră deja planurile de rotație a culturilor cu șase săptămâni înainte de începerea sezonului de însămânțare.

Deși statul a promis că va acorda compensații pentru pierderile suferite atât de agricultori, cât și de producătorii de zahăr, liderii din industrie susțin că această decizie va avea un impact major asupra sectorului agricol.

„Ne temem că nu se va mai planta deloc, întrucât este prea mare riscul plantării de semințe de sfeclă de zahăr netratate”, a declarat Guillaume Gandon, vicepreședintele Confederaţiei Internaţionale a Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr (CGB), principalul sindicat care îi reprezintă pe producătorii de sfeclă de zahăr.

„Ceea ce ar duce, din păcate, și la închiderea fabricilor de zahăr.”

 

Un pericol uriaș pentru mediul înconjurător

De când au fost dezvoltate în anii 1980, substanțele chimice neonicotinoide, cele mai populare în rândul insecticidelor din întreaga lume, au fost utilizate în tratarea a peste 140 de soiuri de culturi pentru a combate dăunătorii din aproximativ 120 de țări.

După ce s-a constatat că sunt extrem de dăunătoare pentru mediu și, în special, pentru insectele polenizatoare, dar și pentru păsări, neonicotinoidele au fost interzise începând din anul 2018 atât în Uniunea Europeană, cât și în Regatul Unit.

La solicitările insistente ale grupurilor de activiști pentru mediu, guvernul britanic respins săptămâna aceasta sugestia unui grup de experți cu privire la acordarea unei dispense de urgență care să permită utilizarea acestor insecticide pentru a trata culturile de sfeclă de zahăr din Marea Britanie.

Neonicotinoidele afectează sistemul nervos central al albinelor, provocând pierderi de memorie și paralizii care le împiedică să se întoarcă la stupi. În urma cercetărilo efectuate s-a mai constatat și faptul că aceste substanțe au efecte negative și asupra sănătății oamenilor.

Deoarece semințele de sfeclă de zahăr sunt, de regulă, complet acoperite de neonicotinoide când sunt tratate, substanța se regăsește în toate țesuturile plantei care crește.

Mai mult decât atât, unele substanțe chimice neonicotinoide sunt suspectate a fi cancerigene, potrivit lui François Veillerette, purtător de cuvânt al Future Generations, un grup de activiști de mediu care a solicitat guvernului francez să  anuleze derogările de urgență acordate cultivatorilor de sfeclă de zahăr.

„Doar un nanogram pe gram ar putea ucide o albină, însă există mari dubii și cu privire la impactul pe care l-ar putea avea asupra sănătății umane acest tip de insecticid deosebit de periculos, așadar, de pe urma interzicerii neonicotinoidelor vor beneficia și fermierii, nemaifiind expuși la aceste substanțe”, a declarat Veillerette pentru RFI.

„Este o mare victorie pentru mediul înconjurător în Franța.”

 

Se caută alternative

Dispensele acordate de stat de la interdicția generală de utilizare a substanțelor chimice neonicotinoide au fost întotdeauna menite să fie o măsură provizorie, care să acorde răstimpul necesar găsirii unor alternative pentru problemele curente.

Cultivatorii de sfeclă de zahăr din Franța se plâng cu privire la faptul că, deși guvernul a finanțat numeroase proiecte de cercetare, nici până în prezent nu s-a găsit vreo modalitate cu adevărat eficientă de combatere a virusului galben care afectează culturile de sfeclă de zahăr.

„Chiar și Consiliul de Supraveghere din cadrul proiectului Planul Național de Cercetare, Dezvoltare şi Inovare, condus de guvern și de INRAE (institutul public francez de cercetare dedicat științelor agricole) a ajuns la concluzia că nu s-a găsit nicio soluție viabilă”, susține Guillaume Gandon, vicepreședintele CGB.

Guillaume Gandon susține că, deși metodele preferate de fermierii ecologici, cum ar fi rotația culturilor, plantarea pe suprafețe mici de teren și a gardurilor vii funcționează la nivel microeconomic, acestea nu sunt destul de eficiente pentru obținerea unor cote mari de producție, cu care este, de regulă, obișnuită industria.

CGB își dorește ca cercetătorilor să li se acorde mai mult timp pentru a găsi o alternativă pe termen lung care să protejeze culturile de sfeclă de zahăr distruse de afide.

„Statul a investit, până în prezent, 8 milioane de euro în efectuarea proiectelor de cercetare, însă au trecut abia doi ani de când acestea au început, ceea ce nu e îndeajuns de mult timp pentru a fi găsite alternative utile”, a declarat Guillaume Gandon pentru RFI.

Vicepreședintele CGB critică statul, acuzând conducerea că s-ar juca „ruleta rusească” fapt care, în cele din urmă, va face ca piața de consum din Franța să fie dominată de produse zaharoase de calitate inferioară, importate de la alți mari producători de sfeclă de zahăr, cum ar fi Brazilia sau, și mai rău, chiar și de Rusia.

„Dacă afidele nu vor fi o problemă anul acesta, atunci nu avem de ce să ne temem, însă dacă vor apărea din nou, impactul va fi unul catastrofal, pentru că nu vom avea la dispoziție nicio modalitate pentru a combate acești dăunători.”

 

Traducere și adaptare de Monica Chivu de pe pagina în limba engleză a RFI.