
Economie
Controalele vamale impuse ca urmare a Brexit-ului lasă goale o treime din trenurile Eurostar care pleacă din Paris către Marea Britanie
Brexitul ar putea fi responsabil pentru faptul că trenurile care traversează Canalul Mânecii sunt cu o treime mai goale.

Rutele feroviare care traversează Canalul Mânecii cu pornire din Paris și din Amsterdam către Londra sunt încă blocate de consecințele Brexitului, călătorii confruntându-se cu controale mai lungi ale pașapoartelor.
Vizitatorilor britanici trebuie acum să le fie ștampilate documentele la sosirea și la ieșirea din UE, ceea ce le încetinește trecerea chiar și la punctele de frontieră britanice din stațiunile europene. Între timp, cetățenii UE trebuie să demonstreze că respectă normele britanice privind migrația.
Eurostar aproape a intrat în faliment în 2021, iar Thalys a cerut ajutor de la acționarii săi.
„Nu putem oferi suficiente locuri din cauza acestor blocaje în stații”, a declarat Gwendoline Cazenave, directorul executiv al noului grup, companiile unindu-se în octombrie anul trecut.
Grupul are o datorie de peste 960 de milioane de euro, potrivit Cazenave.
În 2019, înainte de dubla criză a călătoriilor cauzată de Brexit și de pandemia Covid, rutele Eurostar și Thalys transportau 19 milioane de pasageri pe an.
În 2022, pasagerii au revenit, dar numărul persoanelor transportate este mai mic: operatorul Eurostar trans-Canal a transportat 8,3 milioane de pasageri, iar operatorul continental de mare viteză Thalys, 6,5 milioane.
„Nu am reușit să revenim la nivelul din 2019, deoarece trecerea frontierei este prea lentă”, a spus Cazenave.
În prezent, se fac 14 călătorii dus-întors pe zi între Paris și Londra, de exemplu. În 2019 erau 17-18.
Iar acum, acest număr mai mic de trenuri circulă la capacitate redusă.
Logo nou
Grupul Eurostar include acum serviciile Eurostar din Franța și Belgia către Londra și serviciile Thalys care leagă Köln, Amsterdam, Bruxelles și Paris.
Grupul a dezvăluit marți un nou logo comun, care va fi ornat pe trenurile ambelor rețele de rute, și un plan ambițios de a crește la 30 de milioane de pasageri pe an până în 2030.
Eurostar aproape a intrat în faliment în 2021, iar Thalys a cerut ajutor de la acționarii săi.
Călătorii s-au întors la începutul lui 2022, iar Cazenave a spus că grupul a revenit la un profit operațional în a doua jumătate a anului trecut.
Grupul Eurostar este o companie de tip holding, cu sediul la Bruxelles, deținut în proporție de 55,75% de către operatorul francez de stat SNCF Voyageurs, 19,31% de CDPQ, o bancă de investiții publice din Quebec, 18,5% de operatorul belgian SNCB și 6,44% de Federated Hermes Infrastructure, cu sediul în SUA.
Noul grup a fost denumit Eurostar, deoarece numele e mai cunoscut decât Thalys în afara Europei, a spus Cazenave.
Traducere și adaptare de Andrei Paraschiv de pe pagina în limba engleză a RFI.