Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Mai multe mari companii concediază angajați. Se anunță o criză globală? Nu, doar prudență

concedieri.jpg

O serie de companii multinaționale au anunțat disponibilizări de personal.
O serie de companii multinaționale au anunțat disponibilizări de personal.
Sursa imaginii: 
Pixabay (ilustrație)

În ultimele două săptămâni, s-au înmulțit știrile despre companii care concediază personal. Fenomenul poate induce alarme care se pot dovedi premature sau incorecte. Câteva concluzii se pot desprinde.

În primul rând, concedierile vin, în special, de la companiile de tehnologie. Nu exclusiv, ci și din industria bancară, chiar și de la cea auto, dar multe firme din sectorul de tehnologie au anunțat deja că vor renunța la o parte din salariați.

Cifrele disponibilizărilor par mari. În valoare absolută, fiecare companie va concedia mii sau zeci de mii de angajați, ceea ce înseamnă mult. Dar, dacă luăm în calcul procentajul salariaților disponibilizați din totalul numărului de angajați vom constata că numărul concedierilor nu este deloc mare. Toate companiile de tehnologie sau cele din domeniul comerțului online care au anunțat disponibilizări au o prezență multinațională și implicit un număr ridicat de salariați. Iar ceea ce pare mult pentru o țară este puțin la nivel global.

În al doilea rând, există un loc comun al companiilor de tehnologie care au anunțat concedieri. Este vorba despre explicațiile pe care le-au oferit managerii firmelor. Există două motive pentru care decidenții companiilor aleg să disponibilizeze personal. Pe de o parte, creșterea numărului de angajați s-a făcut într-un moment în care piața a urcat rapid și spectaculos. Pandemia a adus mulți clienți companiilor de tehnologie și celor de comerț electronic. Acum, valul de creștere s-a oprit și piața s-a stabilizat.

Au mai fost și situații conjuncturale, precum perioada de Sărbători sau zilele de Black Friday, pentru care firmele din domeniu au avut nevoie de mai mulți angajați, pe o durată limitată de timp. Acum, la începutul anului, sărbătorile legate de consum au trecut, iar firmele își ajustează numărul de personal.

Pe de altă parte, este clar că managerii companiilor vor să se pună la adăpost de schimbarea condițiilor economice. Nimeni nu vorbește neapărat de recesiune, dar, toată lumea invocă o încetinire a economiei și implicit a vânzărilor. Top managementul marilor companii se așteaptă ca în următoarea perioadă să existe o scădere a vânzărilor.

Îi poți contrazice? Evident, nu. Chiar dacă există posibilitatea ca piața să reacționeze mai bine decât așteptările din acest moment, respectiv consumatorii să cumpere mai mult decât anul trecut, managerii vor să fie prudenți. Ca atare, renunță la o parte din personal.

Desigur, poate fi o mișcare greșită, în sensul că este posibil ca, peste câteva luni, să aibă nevoie de mai multă forță de muncă, dar marile companii, în special cele cu originea și decizia în Statele Unite ale Americii, sunt foarte dinamice. Adică, azi pot disponibiliza, mâine pot căuta să angajeze.

În al treilea rând, toate marile firme și-au văzut scăzând acțiunile pe marile burse. Sunt mai multe motive legate de prăbușirea prețului acțiunilor, printre care creșterea dobânzilor, puseul inflaționist sau emoția dată de războiul din Ucraina. Dar, cert este că toate marile firme de tehnologie s-au confruntat cu scăderi ale valorii acțiunilor și implicit companiilor. O reducere de costuri, adusă de disponibilizarea unui număr de angajați, oferă investitorilor un plus de încredere că rezultatele companiei vor fi bune. Iar încrederea mișcă în sus prețul acțiunilor.

În fine, întrebarea esențială este: anunță disponibilizările din ultimele săptămâni o criză globală, care poate lovi Europa și implicit România? Răspuns: nu, neapărat. Desigur, managerii marilor companii sunt oameni informați și cu o bună cunoaștere a pieței. Dar, pare o problemă limitată la câteva companii și câteva industrii. Pericolul de contagiune nu este mare, dar nici nu este exclus. Oamenii de afaceri sunt prudenți. Nu ar fi rău ca și statul român, care a dat liber la angajări, să ia acest exemplu.

 
Rubrica "Economia Reală" din 30 ianuarie 2023