Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


ITM București nu va mai accepta transmiterea informațiilor prin e-mail

imagine_digitalizare.jpg

Coada la ghiseu, la ITM Bucuresti
Sursa imaginii: 
Ștefan Chețan

ITM București nu mai accepta de la mijlocul acestei luni, transmiterea informațiilor prin e-mail, va chema angajatorii la ghișeu pentru operațiunile de preluare a Registrului general de evidență a salariaților și eliberarea parolei de acces.

Inspectoratul Teritorial de Muncă București, nu va mai accepta, din 15 februarie, transmiterea informațiilor prin e-mail, va chema angajatorii la ghișeu pentru operațiunile de preluare a Registrului general de evidență a salariaților și eliberarea parolei de acces. ITM București devine astfel al optulea inspectorat care nu acceptă documentele prin e-mail, în contextul unui vid legislativ ce trebuie rezolvat de către autorități, atrage atenția Uniunea Națională a Experților în Legislația Muncii.

Măsura care presupune preluarea Registrului prin transmiterea de documente prin e-mail a fost posibilă în baza legislației privind starea de alertă.

L-am intrebat despre efectele pe care le va avea aceasta decizie asupra angajatorilor, pe Cristian Pârvan, Presedintele Investitorilor Autohtoni( PIAROM).

Efectele pe care firmele le anticipează  în urma aceste decizii sunt " Cheltuieli, forța de muncă, timp pierdut, pentru nimic", arată Cristian Pârvan.

Din perspectiva, presedintelui PIAROM,  "este clar că e ceva legat de competența, cel puțin locală a ITM-ului, accesul la internet, accesul la informație, nu pare să fi fost restricționat sau redus, ba din contra chiar ieri a dat INS-ul, o declarție privind informatizarea țarii, în care arată că a crescut gradul de informatizare, daca gradul de informatizare a crescut per total țara, cum este posibil ca la ITM să scadă gradul de informatizare, cineva trebuie sa dea explicații corecte, cu ce se întampla, restul sunt motivații fară fundament"

Presedintele Patronatului Investitorilor Autohtoni arat că că statul român este "Zero prietenos cu angajatorii, de exemplu una dintre problemele pe care le întâmpina mediul de afaceri este când dorește să aducă personal din strainătate are parte de niște controale ale ITM-ului extrem de extinse și fără nici o logică, parcă oamenii de afaceri ar cere să aducă personal din afara UE dacă ar avea și alte soluții. Deci, pe langă toate celelate dificultăți, cel care ar vrea să aducă forța de muncă din strainătate "se bucură " și de controale excesive și de durată ale ITM-ului"