Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Mașinile electrice câștigă teren pe piața europeană

Creșterea vânzărilor de mașini electrice în Europa a fost condusă de piața germană.

Creșterea vânzărilor de mașini electrice în Europa a fost condusă de piața germană.
Creșterea vânzărilor de mașini electrice în Europa a fost condusă de piața germană.
Sursa imaginii: 
John Macdougall/AFP via RFI

Vânzările de mașini electrice au înregistrat un nou record în Uniunea Europeană în 2022, potrivit datelor industriei, pe măsură ce Europa încearcă să reducă numărul mașinilor cu combustibili fosili, relatează AFP, citată de RFI.

Mașinile electrice alimentate cu baterii au reprezentat 12,1% din vânzările de mașini noi, comparativ cu 9,1% în 2021 și 1,9% în 2019, potrivit Asociației Europene a Producătorilor de Automobile (AEPA).

UE a convenit ca, din 2035, să interzică vânzările de mașini noi pe benzină și diesel, ca parte a efortului blocului de 27 de națiuni de a construi o economie neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon până în 2050.

Vânzările de mașini electrice au crescut cu 28% anul trecut, cu peste 1,1 milioane de vehicule vândute.

Aceste creșteri au fost determinate în special de piața germană, unde vânzările s-au accelerat la sfârșitul anului, chiar înainte de o scădere a primelor de cumpărare.

În Norvegia, un record de patru din cinci (79%) mașini noi vândute anul trecut au fost electrice. Este cu atât mai suprinzător cu cât Norvegia este un producător important de petrol, dar care și-a propus să pună capăt vânzării de mașini noi cu combustibili fosili până în 2025, cu zece ani mai repede decât obiectivul UE.

Piața italiană a fost singura care a pus frână motorului electric, vânzările scăzând cu 26,9%.

A fost un an puternic și pentru mașinile hibride, alor căror vânzări au atins o cotă de piață de 22,6%.

„Se mișcă rapid”

Mașinile tradiționale, pe benzină și motorină, au continuat să piardă teren, în ciuda faptului că încă reprezintă mai mult de jumătate din vânzările de mașini din UE în 2022, 52,8% din piață.

Mașinile pe motorină, supuse unor reglementari mai aspre și unei oferte în scădere a gamei producătorilor, continuă pe o pantă descendentă, având o cotă de piață cu aproape 20% mai mică decât în anii anteriori, cu 1,5 milioane de vehicule vândute.

Producătorii europeni de automobile investesc 250 de miliarde de euro (272 de miliarde de dolari) în producerea de automobile electrice, a declarat Luca de Meo, președintele AEPA și directorul executiv al producătorului francez de automobile Renault.

„Industria auto se mișcă rapid”, a declarat acesta marți.

Dar De Meo a spus că Europa are nevoie de mai multe stații publice de încărcare, în UE instalările stațiilor fiind limitate la 2.000 pe săptămână, în timp ce 14.000 sunt necesare săptămânal pentru a asigura tranziția continentului.

„În ciuda multor declarații și a progreselor recente, dezvoltarea infrastructurii a rămas în urmă față de eforturile industriei”, a spus De Meo.

Vânzându-se la un preț ridicat, mașinile electrice sunt în prezent achiziționate de gospodăriile „bogate”, dar asta ar trebui să se schimbe, odată cu generalizarea mașinilor electrice, potrivit președintelui AEPA.

În timp ce liderul pieței autovehiculelor electrice, Tesla, și-a scăzut drastic prețurile la începutul anului 2023, De Meo a avertizat că intrarea într-un război al prețurilor ar fi contraproductivă, adăugând: „Trebuie să investim”.

Traducere și adaptare de Andrei Paraschiv de pe pagina în limba engleză a RFI.