
Economie
Europa, prin Enel, se ia ”la trântă” cu China
fotovoltaice.jpg

Oficial, Enel s-a retras din România din cauza eficientizării activității de pe plan internațional. Ieri, am aflat o parte din planurile companiei italiene. Astfel, Enel va investi 600 milioane de euro pentru a extinde capacitatea de producție în fabrica de panouri pe care o deține. Obiectivul este ca noua capacitate de producție să fie cea mai mare din Europa.
Miza extinderii producției este importantă nu doar pentru Italia, ci pentru întreaga Europă. Proiectul companiei Enel pentru uzina din Catania, regiunea Sicilia, este creșterea capacității de producție anuale de la 200 MW la 3GW, până la jumătatea anului viitor.
În acest moment, China produce 80% din panourile solare de la nivel mondial, iar statele Uniunii Europene sunt dependente în proporție de 84% de produsele fabricate în China. De aceea, investiția firmei italiene are nu doar un impact asupra economiei locale, ci și pentru economia europeană. În plus, proiectul arată că Europa poate să dezvolte capacități industriale care să reducă dependența de producția din China.
Nu este singurul proiect european din domeniul panourilor solare. Un grup elvețian are în Germania de Est o uzină cu o capacitate de producție de 400 MW pe care intenționează să o crească la 1 GW.
Mărirea capacității de producție la fabrica din Sicilia este doar o parte din strategia de dezvoltare a companiei Enel. Anul trecut, la nivel mondial, firma și-a mărit capacitatea de producție de energie regenerabilă la 59 GW, iar obiectivul este ca în următorii trei ani să ajungă la 75 GW.
Investiția Enel este apreciată la 600 milioane de euro, din care 188 milioane de euro provin din Fondul european de inovare și din planul național de redresare și reziliență. Din acest punct de vedere, folosirea surselor de finanțare europene este un foarte bun exemplu și pentru România. Companiile autohtone așteaptă în continuare ca administrația să demareze proiectele din PNRR și din alte linii de finanțare europeană.
Investiția din Italia va genera, până la sfârșitul anului viitor, 900 de locuri de muncă directe și alte 1.000 indirecte. De asemenea, proiectul din Sicilia va fi urmat de un altul în Statele Unite ale Americii.
Investiția Enel are și ambiția de a face Europa mai puțin dependentă de China, în materie de panouri solare. Astăzi, China este cel mai mare producător de panouri foto-voltaice și o parte importantă din producție este exportată în Europa. De exemplu, anul trecut, Agenția Internațională pentru Energie atrăgea atenția asupra hiper-concentrării în China a producției de echipamente pentru industria de energie regenerabilă. Raportul agenției recomanda o diversificare a țărilor în care se produc astfel de panouri.
China și alte câteva state din Asia sunt mari producători de echipamente foto-voltaice, iar importatorii importanți sunt Uniunea Europeană cu un grad de dependență de importuri de 84%, Statele Unite ale Americii, 77%, iar India este dependentă în proporție de 75%.
Dar, demersul firmei italiene nu va fi simplu. De exemplu, grupul francez EDF a încercat în mai multe rânduri să vândă filiala specializată în fotovoltaice pe care o deține, din cauza pierderilor financiare generate de panourile care vin din Asia la prețuri scăzute. Așadar, investiția grupului italian este plină de ambiții lăudabile, în special cea referitoare la reducerea dependenței de producția din China. Însă, concurența cu produsele fabricate în Asia nu va fi deloc ușoară.