Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Un proiect curajos de modificare a pensiilor speciale! Se vor găsi, însă, politicienii „kamikaze” care să îl transforme în lege?

Lege avertizor Senat Radu Nicolae.jpg

Senatorii au modificat legea avertizorului de integritate, de care depind banii din PNRR
Senatorii au modificat legea avertizorului de integritate, de care depind banii din PNRR
Sursa imaginii: 
RFI/Cosmin Ruscior

Ieri, am mai avut un pas înainte în ceea ce privește clarificarea propunerilor pe care Banca Mondială le-a făcut pentru schimbarea așa-numitelor pensii speciale. Mai multe informații publicate de agenția News.ro arată în sinteză modul în care Banca Mondială vede o echilibrare a sistemului de pensii speciale.

Obiectivele de la care pleacă schimbările propuse de instituția financiară internațională sunt eficientizarea cheltuielilor bugetare cu pensiile, în sensul scăderii lor, și eliminarea posibilităților de a abuza sistemul de pensii de serviciu. Este interesant de remarcat că se recunoaște că până acum au existat situații în care sistemul a fost abuzat.

De altfel, abuzurile sunt numite chiar în raportul Băncii Mondiale, respectiv, pentru magistrați, vechimea asimilată în afara profesiei, pensii mai mari la momentul retragerii decât salariul net și posibilitatea de a obține o pensie specială de valoare redusă în cazul în care există o vechime de patru ani în profesii care presupun pensii de serviciu public. Desigur, este de-a dreptul revoltător faptul că și pentru o vechime de patru ani se putea primi o pensie de serviciu.  Probabil, că fără reforma din planul național de redresare și reziliență am mai fi stat mult și bine cu o legislație generoasă cu pensionarii speciali.

De asemenea, prevederile proiectului de lege aliniază vechimea profesiilor acoperite de pensii de serviciu la cea a sistemului general. Baza de raportare pentru pensionarii speciali va fi de 25 de ani de activitate, dar sunt admise și unele derogări.

Cea mai importantă prevedere este, însă, reducerea ratei de înlocuire a salariului sau soldei cu pensia. Mai clar, se propune un alt mod de calcul al pensiei. Astfel, se reduce calculul pensiei de la 80% la 65% din media veniturilor brute din 12 luni de activitate. Aceasta este regula propusă, cu precizarea că la veniturile brute nu se mai iau în calcul sume primite ca prime, premii, decontări, restituiri de drepturi salariale aferente altei perioade, diurne sau alte drepturi care nu au caracter permanent. De asemenea, veniturile care vor fi baza de calcul pentru pensie nu vor include sporul de risc și solicitare neuropsihică de 50% și nici majorarea de până la 75% din salariul de bază, câștigate în instanță. Înțelegem că în acest moment aceste sporuri, prime și alte venituri fără caracter permanent au fost incluse în pensiile speciale. Înseamnă nu doar că sistemul a fost abuzat, ci a fost de-a dreptul jefuit cu legea în mână.

Cu adevărat special este faptul că proiectul de lege vizează și pensiile aflate în plată. Adică, în proiect se scrie că pensiile de serviciu se vor recalcula conform noilor reglementări în termen de șase luni de la intrarea în vigoare a legii. De asemenea, se arată că în termen de 60 de zile, instituțiile implicate vor actualiza normele metodologice de aplicare a legislației referitoare la pensiile de serviciu.

Să recunoaștem că legea este de-a dreptul curajoasă. Principiile și schimbările din proiectul de lege ar aduce mai mult echilibru între pensiile de serviciu și cele bazate pe contributivitate, din economia reală. De exemplu, raportul Băncii Mondiale arată că în anul 2019 valoarea medie a pensiei militare era de trei ori mai mare decât media din sistemul de stat, iar în anul 2022, raportul scăzuse la 2,5 ori, datorită creșterii pensiilor din sistemul bazat pe contributivitate. Analiza Băncii Mondiale nu precizează care este situația în cazul pensiilor magistraților.

Însă, și în rândul pensionarilor speciali există inegalități mari: între segmentul de 10% al celor mai mari pensii și cel de 10% al celor mai mici este o diferență de 3,5 ori. Ceea ce spune multe despre haosul care există chiar în interiorul sistemului de pensii de serviciu.

Ar fi o minune ca o astfel de lege să fie asumată politic. Este de așteptat că vor urma protestele, explicațiile, anul multielectoral și chemările în instanță. Toate acestea vor înmuia un proiect atât de ambițios.

 
Rubrica "Economia Reală" din 27 februarie 2023