Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cetatea Brașovului, la mâna premierului. Monumentul de patrimoniu, datând din 1524, caută administrator

cetatea_brasovului.jpg

Cetatea Brașovului așteaptă o decizie a guvernului pentru a fi administrată.
Cetatea Brașovului așteaptă o decizie a guvernului pentru a fi administrată.
Sursa imaginii: 
Facebook/Allen Coliban

Am descoperit târziu Cetățuia Brașovului. În urmă cu câțiva ani, am ajuns mai mult întâmplător în Cetatea Brașovului, după multe vizite pe care le-am făcut de-a lungul timpului în orașul de sub Tâmpa. În Cetate, am fost, în același timp, uimit și dezamăgit.

Am fost uimit de frumusețea locului. Cetatea este situată pe un deal care oferă o superbă panoramă asupra Brașovului, iar zidurile fortificate, datând din anul 1524, ar putea fi la nivelul cetăților medievale din orașele europene. Am fost dezamăgit pentru că monumentul istoric avea nevoie de restaurare și reabilitare. Plimbarea mea prin Cetatea Brașovului a avut loc în urmă cu câțiva ani și de aceea nu pot spune în ce stadiu de deteriorare se află acum. Ceea ce știu, însă, cu siguranță este că orice țară, orice oraș și-ar dori să pună în valoare un astfel de monument. Nu doar pentru turism, ci și pentru orgoliul local. La Strasbourg, de exemplu, în superba zonă medievală numită Mica Franța, s-a păstrat primul han, construit undeva în anii 1450.

În schimb, în România, Cetatea Brașovului a fost timp de șase ani obiectul unor lungi procese. Contează mai puțin cine cu cine s-a judecat pentru a obține proprietatea Cetățuii, mai importantă este decizia finală a justiției care a dat câștig de cauză statului român.

Și iată cum la sfârșitul anului trecut statul s-a trezit că deține încă un monument din patrimoniul cultural național, respectiv Cetatea Brașovului.

În aceste condiții, Ministerul Finanțelor s-a întrebat ce să facă cu monumentul din Brașov? Conform, publicației Profit.ro, guvernul a trimis o circulară către toate ministerele întrebând cine dorește să preia în administrare Cetatea.

Două ministere și-au exprimat intenția de a prelua Cetățuia Brașovului: cel de interne și Ministerul Educației. Ministerul Afacerilor Interne dorește să facă din Cetate ceva între hotel și centru de pregătire pentru angajații instituției. Ministerul Educației propune să transfere monumentul către Universitatea Transilvania din Brașov. Este foarte ciudată decizia Minsterului Culturii de a nu își manifesta interesul, dar probabil că decidenții instituției au considerat că au suficiente monumente de patrimoniu în administrare și nu au vrut să se „mai lege la cap” și cu Cetatea Brașovului. Decizia se află acum la premier, conform Profit.ro.

Întrebarea este: ce ar trebui să facă prim-ministrul? Cui ar trebui să încredințeze în administrare Cetatea? Este foarte clar că monumentul istoric nu are ce să caute la Ministerul de Interne. Chiar dacă argumentul ar fi, eventual, că ministerul ar putea să mobilizeze sume din buget pentru a reabilita Cetățuia, varianta Ministerul Afacerilor Interne ar trebui exclusă din start. Motivele sunt clare. Pe de o parte, nu există nicio garanție că vor exista fonduri bugetare pentru reabilitarea monumentului. Pe de altă parte, este de domeniul absurdului să scoți un astfel de monument din sfera turistică și să îl oferi cu dedicație și cu circuit închis angajaților de la Ministerul de Interne.

Un exemplu nefericit a fost preluarea Institutului Cantacuzino de către Ministerul Apărării Naționale, o mutare care s-a făcut cu multe promisiuni, dar care până acum nu a avut rezultate concrete, adică reînceperea producției de vaccinuri.

Varianta Universității din Brașov poate fi luată în calcul. Dar, informațiile despre proiectul Universității sunt prea puține. Ar trebui să știm dacă instituția de învățământ superior poate mobiliza fondurile necesare pentru investiții. De asemenea, dacă există un plan pentru ca monumentul de patrimoniu să fie pus în valoare.

Primăria Brașovului nu ar trebui exclusă din start pentru administarea Cetății, dar culoarea politică a primarului probabil că nu îi oferă prea multe șanse. Cetatea ar trebui să fie administrată de cei care o păstrează în circuitul turistic, care au un plan și fonduri pentru acest monument cu totul excepțional. Dar, unde mai găsim, astăzi, o instituție de stat sau o companie privată care să aibă și viziune și bani?

 
Cetatea Brașovului, la mâna premierului. Monumentul de patrimoniu caută administrator