Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


ASF a anunțat că retrage autorizatia de funcționare a Euroins România

euroins_asig_09_inquam_photos_octav_ganea.jpg

ASF a anunțat oficial că a decis să retragă autorizația de funcționare și să ceară în instanță falimentul Euroins
Sursa imaginii: 
inquamphotos.com/ Octav Ganea

ASF a anunțat oficial vineri că a decis să retragă autorizația de funcționare și să ceară în instanță falimentul Euroins, conducerea companiei fiind preluată de Fondul de Garantare a Asiguraților

"Consiliul a mai hotărât promovarea de către ASF a unei cereri pentru deschiderea procedurii de faliment şi numirea Fondului de Garantare a Asiguraţilor (FGA) ca administrator interimar al societăţii, cu sarcina de a asigura administrarea şi conducerea activităţii asigurătorului şi adoptarea măsurilor necesare pentru conservarea patrimoniului. Atribuţiile conducerii societăţii se suspendă de drept. Mandatul FGA încetează la numirea lichidatorului judiciar", precizează sursa citată, într-un comunicat.

Instituţia menţionează că, la data de 30 iunie 2022, societatea nu deţine fonduri eligibile pentru acoperirea SCR, situaţie care se menţine şi la data de 30 septembrie 2022. Pentru restabilirea cerinţei de capital de solvabilitate (SCR) este nevoie de fonduri în cuantum la 2,19 miliarde lei, iar pentru acoperirea MCR fonduri de 1,75 miliarde lei.

Decizia retragerii autorizaţiei a fost luată în condiţiile în care situaţia Euroins România nu face fiabilă aplicarea unei proceduri de rezoluţie, subliniază ASF.

Conform sursei citate, decizia Consiliului ASF se bazează pe o amplă analiză a situaţiei Euroins România. În acest sens, ASF menţionează faptul că, începând cu anul 2020, Euroins a făcut obiectul unor acţiuni intense de control care au avut drept rezultat evidenţierea situaţiei reale a societăţii.

Între februarie 2020 şi ianuarie 2023, Autoritatea a aplicat Euroins 26 de sancţiuni, soldate cu amenzi totale de peste 16 milioane de lei, rezultate din 17 acţiuni de control. Toate sancţiunile aplicate de ASF societăţii Euroins România au fost confirmate, pe fond sau definitiv, de instanţele de judecată cărora societatea li s-a adresat în contestarea măsurilor.

 

În acest context PAID anunță că asigurarea împotriva dezastrelor naturale rămâne valabilă şi permite instrumentarea daunelor, chiar şi în situaţia în care distribuitorul intră în faliment.

 

"Asigurarea obligatorie împotriva dezastrelor naturale este o poliţă gestionată de PAID, fiind doar distribuită de alte entităţi. Din acest motiv, PAD rămâne valabilă până la data expirării, indiferent de ceea ce se întâmplă cu distribuitorul poliţei. PAID are stabilitate din punct de vedere al indicatorilor de solvabilitate, are fonduri proprii şi deţine cel mai mare program de reasigurare din Europa Centrală şi de Est, în cuantum de un miliard de euro", a explicat directorul general al PAID, Nicoleta Radu, arată agerpres.

În ceea ce priveşte instrumentarea daunelor, PAID va dispune trimiterea de constatatori spre beneficiari, în situaţia în care distribuitorul poliţei nu va fi în măsură. În acest sens, compania pune la dispoziţia publicului numărul scurt 021 9930, apelabil non-stop, din orice reţea.

"Ne vom asigura că nu există sincope în soluţionarea daunelor şi vom face toate demersurile pentru a prelua, de la Fondul de Garantare a asiguraţilor, plata directă a dosarelor. Avem toată încrederea că timpii de plată vor rămâne rezonabili şi că toate dosarele de daună vor fi achitate", a concluzionat Nicoleta Radu.

În prezent sunt peste 1,9 milioane de locuinţe asigurate prin poliţa obligatorie împotriva dezastrelor naturale. Aceasta poate fi contractată direct pe site-ul paidromania.ro, prin intermediul companiilor partenere sau prin brokerii de asigurări.

Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) este o societate de asigurare - reasigurare, cu capital privat, formată prin asocierea societăţilor de asigurare pentru încheierea de asigurări obligatorii de locuinţă, în conformitate cu prevederile Legii nr. 260/2008. Conform prevederilor legii, PAID administrează sistemul de asigurare obligatorie a locuinţelor, care acoperă trei riscuri de bază specifice României: Cutremur - Inundaţii - Alunecări de teren.