Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Proiectul de plafonare a tarifelor RCA pe 6 luni, publicat în dezbatere de Ministerul Finanţelor

parcare.jpg

Preturile politelor RCA ar putea fi plafonate pentru 6 luni
Sursa imaginii: 
Inquam Photos / Octav Ganea

Ministerul Finanţelor a publicat în dezbatere publică proiectul de hotărâre de guvern care stabileşte plafonarea temporară a tarifelor RCA la nivelul maxim al tarifelor de la 1 martie 2022. 

 

„Prezenta hotărâre stabileşte tarifele de primă maxime pentru asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terţelor persoane prin accidente de vehicule şi de tramvaie, denumită în continuare asigurare RCA, ce urmează a fi aplicate de către societăţile de asigurare care practică asigurarea RCA, denumite în continuare asigurători RCA . 

Tarifele de primă maxime prevăzute la alin. (1) se stabilesc la nivelul propriilor tarife de primă care au fost practicate de către fiecare asigurător RCA la data de 1 martie 2022 şi sunt valabile pentru o perioadă de 6 luni de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri”, se arată în proiectului de hotărâre. 

Documentul prevede că, în situaţia în care tarifele de primă practicate de către asigurătorii RCA la data de 1 martie 2022 sunt mai mari decât cele practicate la data de 1 martie 2023, asigurătorii RCA aplică cel mai mic tarif de primă dintre cele două. Tarifele de primă maxime se aplică în cazul contractelor RCA încheiate după data intrării în vigoare a HG, arată digi24.ro

Potrivit proiectului consultat de Agerpres, comisioanele de distribuţie aferente contractelor RCA se limitează la maximum 8% din prima brută încasată pentru o perioadă de 6 luni de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri. Tarifele de primă maxime se stabilesc pentru clasa de bonus/malus B0. 

În funcţie de istoricul de daună al asiguratului, asigurătorii RCA aplică clasa de bonus/malus în care se încadrează acesta, conform prevederilor legale. 

În perioada aplicării prevederilor hotărârii, la despăgubirile acordate de către asigurătorii RCA, în baza contractelor prevăzute, pentru acoperirea costurilor de înlocuire temporară a vehiculului avariat cu un vehicul din aceeaşi clasă sau o clasă inferioară, calculul despăgubirii are în vedere un tarif ce nu poate depăşi tariful mediu de închiriere publicat de către Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România. 

Despăgubirile se acordă numai în situaţia în care vehiculul avariat nu mai poate fi utilizat din punct de vedere tehnic.