
Economie
Inteligența artificială, noua revoluție în tehnologie comparabilă cu internetul sau telefonul mobil
chat_gpt.jpg

De-a lungul timpului, s-au spus multe despre Bill Gates, unele lucruri de-a dreptul de neimaginat, rod al unor teorii ale conspirației greu de oprit. Deci, despre fondatorul Microsoft se pot spune multe, dar nu și că nu înțelege lumea tehnologiei.
Ieri, Bill Gates a scris într-o postare pe blog următoarele: „În timpul vieții mele am văzut două tehnologii pe care le-am considerat inovatoare. Prima a fost în anul 1980, atunci când a fost prezentată interfața grafică a calculatorului cu utilizatorul, precursoarea tuturor sistemelor de operare moderne, inclusiv Windows. A doua mare surpriză a venit anul trecut.”
Bill Gates povestește că s-a întâlnit cu echipa de inteligență artificială de la Microsoft, pentru prima oară, în urmă cu șapte ani. Anul trecut, însă, i-a provocat să antreneze o inteligență artificială pentru a trece un examen de biologie de nivel avansat. Fondatorul Microsoft arată că a crezut că această provocare îi va ține ocupați pe cei din echipa de inteligență artificială pentru o perioadă de doi sau trei ani. Numai că a avut surpriza să constate că proiectul a fost finalizat în doar câteva luni, „robotul” a trecut testul și în plus a dat și un răspuns „uman” la întrebarea „ce îi spui unui tată al cărui copil este bolnav?”.
Bill Gates a continuat: „am știut că am asistat la cea mai mare descoperire tehnologică de la interfața grafică dintre calculator și utilizator. Dezvoltarea inteligenței artificiale este la fel de fundamentală ca și crearea microprocesorului, computerului personal, internetului și telefonului mobil.”
Nu este pentru prima oară când omul de afaceri își spune părerea pe tema inteligenței artificiale. În urmă cu câteva săptămâni, a acordat un interviu cotidianului german Handelsblatt în care a declarat că noile programe de tip ChatGPT ar putea schimba lumea.
În mesajul scris pe blog, Bill Gates, care a investit 10 miliarde de dolari în dezvoltarea inteligenței artificiale, arată modul în care aceasta poate schimba viața oamenilor. Astfel, inteligența artificială poate modifica felul în care oamenii lucrează, învață, călătoresc sau au grijă de sănătatea lor.
Roboții inteligenți vor crește productivitatea afacerilor, companiile îi vor utiliza pe scară largă și sectoare economice întregi se vor orienta către utilizarea inteligenței artificiale.
Desigur, îl putem bănui pe Bill Gates că este interesat să promoveze progresele inteligenței artificiale, pentru că a investit în domeniu. De asemenea, putem crede că vrea să forțeze impunerea pe piață a unor astfel de tehnologii. Este posibil. Dar, dacă omul de afaceri are dreptate și ne aflăm în fața unei noi revoluții tehnologice comparabilă cu cea din urmă cu patru decenii?
Chiar dacă nu mai este cel mai bogat om al planetei, Gates rămâne implicat în cauze sociale și filantropice. El este convins că inteligența artificială poate să ajute la ameliorarea sistemului de educație în țările sărace și la reducerea inegalităților.
Dar, Bill Gates nu uită să arate problemele care vin „la pachet” cu inteligența artificială. Este vorba despre utilizarea forței de muncă, despre legislația specifică, despre protecția vieții private și, nu în ultimul rând, despre prejudecățile referitoare la dezvoltarea tehnologiei.
Ca orice invenție și inteligența artificială poate fi folosită în scopuri benefice sau malefice. De aceea, guvernele trebuie să colaboreze cu sectorul privat pentru a găsi mijloacele de limitare a riscurilor, este de părere Bill Gates. Evident, putem să nu îl credem pe Gates, putem să îl bănuim de interese de afaceri, putem să fim convinși că reprezintă un grup care vrea să conducă lumea. Dar, toate acestea pot să oprească progresul tehnologic?