Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Banca Angliei majorează din nou rata dobânzii pe fondul creșterii neașteptate a inflației în Marea Britanie

Inflația din Marea Britanie încetinise pentru trei luni consecutive înainte de saltul surpriză din februarie.

Inflația din Marea Britanie încetinise pentru trei luni consecutive înainte de saltul surpriză din februarie.
Inflația din Marea Britanie încetinise pentru trei luni consecutive înainte de saltul surpriză din februarie.
Sursa imaginii: 
Justin Tallis/AFP via RFI

Inflația britanică a crescut în mod neașteptat în februarie, au arătat datele oficiale publicate miercuri, adâncind și mai mult criza legată de costul vieții, iar în acest context Banca Angliei a majorat în continuare rata dobânzii, în ciuda turbulențelor piețelor globale, relatează AFP, citată de RFI.

După ce încetinise timp de trei luni consecutive, indicele prețurilor de consum (IPC) din Marea Britanie a urcat la 10,4% în februarie, nu departe de cotele de acum 40 de ani și de peste cinci ori ținta Băncii Angliei.

În ianuarie, IPC avea o valoare de 10,1%, iar așteptările erau, la vremea respectivă, că va coborî până la 9,9%.

„Vremuri grele”

Datele au fost publicate miercuri, după ce guvernul britanic estimase săptămâna trecută că inflația va scădea brusc la 2,9% până la sfârșitul anului, adăugând că țara va evita recesiunea în 2023.

Predicțiile au fost publicate împreună cu măsurătorile costului vieții, calculat de ministrul de finanțe Jeremy Hunt, pentru anul acesta și următorul, la 94 de miliarde de lire sterline (114 de miliarde de dolari).

„Suntem conștienți de dificultățile cu care se confruntă familiile din întreaga țară, așa că, pe măsură ce lucrăm pentru a controla inflația, vom ajuta familiile să aibă un trai decent”, a spus Hunt miercuri.

Creșterea inflației continuă să erodeze valoarea salariilor a milioane de lucrători din Regatul Unit, chiar și după creșterile salariale câștigate de unele sectoare, datorită grevelor.

Banca Angliei, pusă să aleagă între creșterea ratelor pentru a atenua inflația sau pauză din cauza haosului din sectorul bancar comercial, a anunțat că va crește rata dobânzilor la 4,25%, ca urmare a șocului inflaționist.

Băncile centrale ale lumii se străduiesc să țină sub control consecințele prăbușirii recente a două bănci regionale din SUA și cumpărării forțate a Credit Suisse de către rivalul său elvețian UBS.

Decizii privind ratele au fost luate și de Rezerva Federală miercuri, iar joi în Elveția și Norvegia.

„Obligată” să crească

Nigel Green, șeful companiei de consultanță financiară deVere Group, anticipa că Banca Angliei „probabil se simte obligate să continue să crească ratele dobânzilor” pe fondul datelor privind inflația din Regatul Unit.

„Acest lucru se întâmplă în ciuda temerilor tot mai mari cu privire la criza de încredere în sistemul bancar global”.

Banca Angliei și-a crescut treptat dobânda-cheie la 4%, de la un minimum record de 0,1% în decembrie 2021.

Cu toate acestea, inflația rămâne la o valoare din două cifre, alimentată de prețurile în creștere agresivă la alimente și energie cauzate de războiul Rusiei împotriva Ucrainei.

Penuria de salate și legume a făcut ca în februarie prețurile alimentelor din Regatul Unit să urce la cea mai mare cotă de creștere din ultimii 45 de ani, a declarat miercuri Biroul pentru Statistică Națională.

Economistul șef al Biroului de Statistică, Grant Fitzner, a spus că acest lucru a fost cauzat de costurile ridicate ale energiei și vremea nefavorabilă din Europa.

Inflația a fost determinată și de creșterea prețurilor la alcool în pub-uri și restaurante, după reducerile recente.

Inflația din întreaga lume a atins anul trecut cele mai ridicate niveluri din ultimele decenii, în timp ce rata din Marea Britanie a atins apogeul de 11,1% în octombrie.

Traducere și adaptare de Andrei Paraschiv de pe pagina în limba engleză a RFI.