Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Iohannis: Comisia Europeană trebuia să țină cont de sacrificiile făcute de România pentru a înlesni transportul de cereale din Ucraina

klaus_iohannis_plagiat_lucian_bode.jpg

Președintele Klaus Iohannis, aflat într-o vizită oficială în Brazilia, va fi primit astăzi de președintele Luiz Inácio Lula da Silva.
Președintele Klaus Iohannis
Sursa imaginii: 
site-ul Administrației Prezidențiale

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, cu privire la suma propusă de Comisia Europeană (CE) pentru România drept compensaţie pentru fermieri, că este posibil ca datele furnizate de Ministerul Agriculturii să nu fi fost "gândite profund", adăugând, totodată, că ar fi trebuit CE să ţină cont de "sacrificiile imense" făcute pentru a înlesni exportul de cereale din Ucraina spre pieţele lumii.

De la Bruxelles, unde participă la reuniunea Consiliului European de primăvară și la Summitul Euro în format extins, președintele Klaus Iohannis a declarat:  "Situaţia se prezintă la modul următor: Ministerul Agriculturii livrează date Comisiei Europene. Comisia Europeană foloseşte o formulă de calcul, fără să negocieze cu nimeni, şi acordă anumite ajutoare. Este posibil ca datele furnizate de minister să nu fi fost gândite profund, dar nu le-am văzut şi nu pot să le comentez. Este, pe de altă parte, foarte ciudat ca în Comisia Europeană pe aceste speţe să nu se negocieze nimic, ci să se folosească formule. Aceste lucruri nu pot fi rezolvate, după părerea mea, contabiliceşte. Sunt chestiuni complicate. Trebuie să ţinem cont sau cel puţin trebuia Comisia Europeană să ţină cont de faptul că noi am făcut sacrificii imense pentru a înlesni exportul de cereale din Ucraina spre pieţele lumii. Nu au făcut-o. Nu ştiu de ce nu au făcut-o, dar vom afla. Este regretabil că astfel de abordări ultra-birocratice pun sub semnul întrebării buna credinţă a Comisiei". 

El a fost întrebat dacă a primit explicaţii de ce a fost alocată această sumă mică României şi cine s-ar face vinovat pentru acest lucru.

Comisia Europeană a anunţat luni că doreşte să recurgă la o rezervă de criză pentru a sprijini fermierii din Polonia, România şi Bulgaria, în valoare totală de 56,3 milioane de euro, finanţată din rezerva Politicii Agricole Comune (PAC), pentru compensarea "pierderilor economice datorate creşterii importurilor de cereale şi oleaginoase" venite din Ucraina şi "limitarea impactului dezechilibrelor pieţei".

A fost propusă alocarea unei sume de 29,5 milioane de euro Poloniei, 16,75 de milioane de euro Bulgariei, iar României 10,05 milioane de euro. În plus, CE autorizează cele trei ţări să dubleze aceste sume prin ajutoare de stat.

Agerpres amitește că săptămâna trecută, mai multe organizaţii ale fermierilor au solicitat un mecanism real de sprijin al fermierilor în urma tranzitului cerealelor din Ucraina, în condiţiile în care suma de 10 milioane de euro de la CE nu acoperă prejudiciul cauzat. "Fermierii români refuză aceste sume derizorii, în semn de protest", au susţinut reprezentanţii Federaţiei Naţionale Pro Agro.

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea, a declarat, marţi, pentru AGERPRES că suma de 10 milioane de euro alocată României pentru spijinirea fermierilor afectaţi de afluxul de cereale din Ucraina este derizorie şi a cerut comisarului pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski, reanalizarea formulei de calcul. ​