Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Vot definitiv. Din 2035 mașinile cu motor termic și hibride vor fi interzise

Consiliul Uniunii Europene a aprobat definitiv proiectul privind interzicerea motoarelor pe benzină, motorină şi hibride începând din 2035. Germania a obţinut o scutire pentru autoturismele care utilizează combustibili sintetici.

Practic, începând din anul 2035, în Uniunea Europeană vor putea fi fabricate doar autoturisme şi autoutilitare care să nu mai emită particule poluante. Vor putea fi fabricate motoare electrice, inclusiv prin tehnologii cu hidrogen, dar şi motoare cu ardere internă, utilizând doar combustibili sintetici ecologici. aceasta din urma tehnologie este insa contestată de ONG-urile de mediu, care o consideră costisitoare și poluantă. Pe de alta parte, mulți experți în domeniul auto se îndoiesc că va putea concura pe piață cu mașinile electrice, ale căror prețuri sunt așteptate să scadă în următorii ani.

Conform noilor norme, dacă nu vor fi modificate în urma evaluărilor ulterioare, motoarele pe benzină, motorină sau de tip hibrid nu vor mai putea fi fabricate începând din anul 2035.

Polonia a votat  împotriva măsurii, în timp ce România, Italia şi Bulgaria s-au abţinut de la vot.

Propunerea de a revizui standardele privind emisiile de CO2 ale autoturismelor face parte din pachetul „Fit for 55”. Prezentat de Comisia Europeană in vara lui 2021, acest pachet va permite UE să îşi reducă emisiile de gaze cu efect de seră cu cel puţin 55% până în 2030, comparativ cu nivelul din 1990, şi să ajungă la neutralitate climatică în 2050.