Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Statul vs. Petrom. Fiscul impune plata a 581 milioane lei, iar deputații inventează taxa pe marfa nevândută

omv_petrom.jpg

Inspectorii fiscului aflați în control la OMV Petrom au stabilit că firma are de plată o sumă suplimentară în valoare de 581 milioane de lei.
Inspectorii fiscului aflați în control la OMV Petrom au stabilit că firma are de plată o sumă suplimentară în valoare de 581 milioane de lei.
Sursa imaginii: 
Facebook / Petrom

Ieri, a fost o zi grea pentru Petrom. În primul rând, inspectorii fiscului aflați în control la OMV Petrom au stabilit că firma are de plată o sumă suplimentară în valoare de 581 milioane de lei. Aceasta este informația publicată de profit.ro. Din câte se înțelege din sursa de presă problema provine de la obligațiile declarate în contul contribuției la Fondul de Tranziție Energetică.

Ce este acest fond? În martie 2022, prin ordonanța de urgență nr. 22, s-a introdus, printre altele, și obligația plății unei contribuții la un Fond numit de Tranziție Energetică. Plata a fost impusă producătorilor de energie electrică și de gaze naturale și pentru traderi. Calculul contribuției se face, în termeni simplificați, atunci când prețul de tranzacționare a fost mai mare decât prețul de referință stabilit la 450 lei MWh.

Pe parcursul a trei anexe ale Ordonanței de urgență se definește modul de calcul al contribuției datorată de companii către Fondul de Tranziție Energetică. În esență, însă, contribuția introdusă penalizează producătorii sau traderii care vând gaze sau energie la tarife mai mari decât cel de referință. A fost o măsură luată în contextul în care piața energetică era bulversată de războiul din Ucraina.

Trebuie spus, de asemenea, că obligația de plată a acestei contribuții a fost introdusă începând cu luna septembrie a anului trecut, după mai multe modificări ale actului normativ inițial. Este greu de estimat dacă actele normative au fost scrise clar în ceea ce privește calculul contribuției de plată.

Dar, este de-a dreptul șocant să aflăm că Petrom are de plată o sumă suplimentară de 581 milioane de lei, stabilită de inspectorii Antifraudă. Sunt două variante: ori, angajații și managementul companiei sunt total neprofesioniști, ori, inspectorii fiscului au înțeles total altfel decât managementul companiei legislația cu privire la contribuția la Fondul de Tranziție Energetică.

Evident, nu este cazul să facem speculații, cum ar fi de pildă aceea că inspecția fiscală la Petrom ar putea fi o forțare a companiei să plătească noi taxe, pentru că nu se califică pentru achitarea contribuției de solidaritate. Să rămânem în teritoriul strict al informațiilor și din acest punct de vedere este interesant de văzut în ce măsură OMV Petrom va avea o replică, de orice natură, după controlul fiscului.

Un lucru este sigur: această contribuție este asemănătoare cu cea de solidaritate, introdusă în toamna anului trecut, pe baza regulamentului european. Adică, se ia din profitul companiilor și se distribuie, indirect, către consumatorii care beneficiază de prețurile plafonate sau mai exact către furnizori. Iar regulamentul european spune clar că dacă statele au implementat deja măsuri de suprataxare, așa cum este cazul României, pot să nu aplice prevederile regulamentului european.

În al doilea rând, Petrom a mai primit ieri o lovitură, de data aceasta de la legislativ. Mai exact, plenul Camerei Deputaților a adoptat un amendament la ordonanța privind contribuția de solidaritate.

Se știe, reprezentanții OMV Petrom au declarat la începutul acestui an că au verificat ordonanța și cifrele companiei și nu se califică pentru plata contribuției de solidaritate. A urmat o alertă totală la nivelul guvernului pentru a schimba baza de calcul, în așa fel încât Petrom să plătească.

Astfel, amendamentul din Camera Deputaților se referă, simplificând termenii, la faptul că țițeiul și gazele naturale extrase de Petrom și vândute către companii afiliate, adică la care firma austriacă este acționar, se ia în considerare prețul de vânzare către terți sau cel de pe piața internațională. Iar Petrom vinde țiței către propria rafinărie și gaz către centrala de la Brazi care îi aparține.

Dar, imaginația deputaților a mers chiar mai departe. În cifra de afaceri se vor introduce cantitățile de marfă extrase sau produse, dar nevândute. Și iată cum, deputații inventează taxarea produselor nevândute sau impozitul cu anticipație. Doar de dragul de a lua bani de la OMV Petrom.

 
Statul vs. Petrom. Fiscul impune plata a 581 milioane lei, iar deputații inventează taxa pe marfa nevândută