
Economie
Prețurile petrolului explodează pe fondul reducerii producției cu peste 1 milion de barili
O instalație petrolieră Aramco din apropierea zonei al-Khurj, la sud de capitala Arabiei Saudite, Riad, 2019.

Reducerile, pe lângă decizia Rusiei de a-și prelungi reducerea de producție la 500.000 de barili pe zi, și în ciuda apelurilor SUA de a crește producția, sunt un risc de creștere a inflației și a cotelor dobânzilor.
Reducerile de producție din Arabia Saudită, Irak, Emiratele Arabe Unite, Kuweit, Algeria și Oman, care vor începe din mai și vor dura până la sfârșitul anului, vor depăși un milion de barili pe zi, cea mai mare reducere de când cartelul OPEC+ a redus producția cu două milioane de barili pe zi, în octombrie.
Rusia, un membru important al cartelului OPEC+, a declarat că prelungește și reducerea existentă a producției, de 500.000 barili pe zi (bpz), până la sfârșitul acestui an, descriind-o drept „o acțiune responsabilă și preventivă”.
Prețurile petrolului au crescut, luni dimineață, cu aproape 6% în piața asiatică, West Texas Intermediate înregistrând o creștere cu 5,74%, până la 80,01 dolari pe baril, iar Brent a urcat cu 5,67%, până la 84,42 dolari.
Un oficial al ministerului energiei saudit „a subliniat faptul că aceasta este o măsură de precauție menită să susțină stabilitatea pieței petrolului”, a declarat agenția oficială de presă saudită.
Reducerile de producție vin pe fondul scăderii prețului petrolului, declanșată de îngrijorările din sectorul bancar, ca urmare a prăbușirii creditoarei americane SVB și a răscumpărării grăbite de către Credit Suisse a rivalului cu probleme UBS, a declarat pentru AFP expertul în petrol din Emiratele Arabe Unite, Ibrahim al-Ghitani.
Prețurile țițeiului oferit de Brent, tranzacționate cu mai puțin de 80 de dolari pe baril la sfârșitul săptămânii trecute, ar trebui să ajungă la peste 80 de dolari ca urmare a reducerilor, a spus al-Ghitani, adăugând că prețurile sub 80 de dolari sunt „inacceptabile” pentru OPEC+.
„Țările-producătoare aderă la o echilibrare a pieței care să le susțină bugetul financiar mare din acest an și planurile economice viitoare”, a spus al-Ghitani.
„Presiuni din cauza recesiunii”
Reducerile de producție sunt ulterioare unei decizii controversate din octombrie a OPEC și a aliaților săi, inclusiv Rusia, colectiv cunoscut drept OPEC+, de a reduce producția cu două milioane de barili pe zi.
Reducerea, cea mai mare de la apogeul pandemiei de Covid, în 2020, a venit și în ciuda temerilor că ar continua creșterea inflației și ar împinge băncile centrale să majoreze cotele dobânzilor.
OPEC și-a revizuit în februarie previziunile privind cererea mondială de petrol pentru 2023, spunând că se așteaptă ca cererea să crească cu 2,3 milioane de barili pe zi, până la o medie de 101,87 milioane de barili pe zi în acest an.
Dar „așteptările inițiale de creștere a cererii în a doua jumătate a anului sunt acum contestate de perspectivele unei inflații ridicate și ale presiunilor impuse de recesiune”, a spus analistul Yesar al-Maleki.
„OPEC ia o măsură preventivă în cazul în care reducerea cererii în a doua jumătate a anului este posibil mai mare”, a declarat acesta pentru AFP.
Arabia Saudită va reduce producția cu 500.000 de barili pe zi, Irakul cu 211.000 bpz, Emiratele Arabe Unite cu 144.000 bpz, Kuweit cu 128.000 bpz, Algeria cu 48.000 bpz, iar Oman cu 40.000 bpz, a anunțat fiecare țară.
Reducerile ignoră apelurile din partea Statelor Unite de a crește producția, în timp ce consumul crește și pe măsură ce China, cel mai mare consumator de petrol din lume, se redeschide după perioadele de carantină Covid.
„Pe măsură ce economiile mondiale se vor redresa, consumul va crește. Prin urmare, ne-am dori ca oferta să acopere cererea”, a declarat Jose Fernandez, subsecretar de stat pentru creștere economică, energie și mediu, în cadrul Departamentului de Stat al SUA, în afara conferinței energetice CERA Week, din Houston, Texas, luna trecută.
Luni, OPEC+, cei 13 membri ai Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol și 11 țări aliate, care nu fac parte din organizație. au organizat o reuniune a Comitetului Ministerial Comun de Monitorizare, prin video-link.
Președintele american Joe Biden a cerut în mod regulat o creștere a producției de petrol din țările OPEC+, deoarece invadarea Ucrainei de către Rusia la începutul anului trecut a dus la creșterea prețurilor petrolului la peste 120 de dolari pe baril.
După reducerile din octombrie, care au precedat alegerile intermediare din SUA, Biden a avertizat care ar fi „consecințele” pentru Arabia Saudită, un aliat de lungă durată.
Traducere și adaptare de Andrei Paraschiv de pe pagina în limba engleză a France 24.