
Economie
Cum au resimțit bursele creșterea puternică a prețului petrolului
Recenta creștere a prețurilor petrolului a pus paie pe foc în ceea ce privește temerile legate de inflație, afectând piața.

Prețurile petrolului și-au continuat ascensiunea, după creșterea amplă de luni, în urma deciziei surprinzătoare a grupului de producători de petrol OPEC+ de a reduce producția, pentru a menține prețurile ridicate.
Deși costurile ridicate ale energiei ar putea crește și mai mult inflația, care a afectat întreprinderile și gospodăriile din întreaga lume, semne ale schimbării economice ar putea convinge băncile centrale să se abțină de la noi creșteri ale ratelor.
Atenuarea temerilor cu privire la riscurile de solvabilitate în sectorul bancar, după recentele falimentări ale băncilor din SUA și răscumpărarea de urgență a Credit Suisse, a fost un factor important în decizia OPEC+.
„Este posibil să fie timpul pentru pauză și gândit”, a declarat Craig Erlam, analist senior la firma de brokeraj OANDA. „S-ar putea să vedem că majoritatea procedează acum cu prudență și strâng cureaua doar dacă este absolut necesar”.
După o deschidere cu câștiguri ușoare, indicii americani au scăzut în general la deschiderea ședinței, pierzându-se o parte din câștigurile înregistrate luni de S&P 500 și de Dow.
Activitatea fabricilor din SUA, un indice urmărit îndeaproape de către Institutul pentru Managementul Aprovizionării (ISM), a ratat țintele prognozate și a înregistrat luni a cincea lună consecutivă de contracție.
Acest lucru dă speranțe pentru o pauză la nivel federal a majorărilor ratelor dobânzilor, iar acum toții ochii sunt pe datele privind locurile de muncă din SUA care urmează să fie publicate vineri, date care vor oferi cel mai recent instantaneu al economiei și pot indica dacă este probabilă o nouă înăsprire economică.
În Europa, piețele bursiere, în general, au crescut, indicele Paris CAC 40 tinzând să atingă maxime istorice.
Acțiunile londoneze au crescut, iar lira sterlină a atins maximul din ultimele 10 luni față de dolar, informație bazată pe datele recente din Marea Britanie, sporind așteptările că Banca Angliei va continua, totuși, să majoreze ratele dobânzilor pentru a reduce inflația vertiginoasă.
Traducere și adaptare de Andrei Paraschiv de pe pagina în limba engleză a RFI.